Slavko Štimac Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Imam želju da budem zdrav i radostan u životu, ali nemam neku specijalnu želju što se uloge tiče. Mislim da sve dolazi onako kako treba i da će tako biti. Imao sam vrlo specifičan život i specifičnu karijeru, tako da jednostavno ne volim da se osvrćem iza sebe, nego što mi život donese doneo je“, rekao je danas u Nišu naš proslavljeni glumac Slavko Štimac, odgovarajući na pitanje novinara da li ima neku posebnu želju kada su u pitanju uloge.

Na pitanje kako se oseća kada ga porede sa velikanima srpske kinematografije, Štimac je kazao da, u principu misli da čovek treba da bude pristojan.

„Lepo je i prijatno kad to čujete od ljudi koje cenite, ali volim da zadržim svoju, ako mogu da kažem, skromnost“, izjavio je Štimac na konferenciji za medije organizovanoj u festvalskom centru povodom prikazivanja filma „Koma“, režisera Petra Jakonića.

Film je prikazan četvrte festivalske večeri, a Slavko Štimac je za ulogu Živka dobio najveći broj glasova publike.

Slavko Štimac Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Koma“ je priča o dešavanjima u jednoj tročanoj porodici, nakon što otac zbog povrede zadobijene u saobraćajnoj nesreći zapadne u višegodišnju komu i ne prođe kroz trumatične događeje od rata u bivšoj Jugoslaviji do bombardovanja NATO pakta.

Štimac je rekao da mu je na početku snimanja „Kome“ bilo važno što poznaje ostale kolege, Zorana Cvijanovića, još skoro od detinjstva, Petra Jakonića i Vidu Crnčević Basaru.

„Taj prvi kontakt u ovom projektu je za mene bio bitan. Lik koji glumim je malo gnjidica u početku, dok se pokaže prava svrha njegovog boravka. On je čovek iz službe koji radi ono što treba da radi jer čovek koji je u komi ima neke vrlo zanimljive podatke za službu. Snimanje je proteklo fino, glatko, kulturno, a publika treba da sudi kako smo radili“, izjavio je Štimac.

Prema njegovim rečima, najteži posao u filmu imao je režiser koji je morao da postigne dinamičnost, a pri tom je film sniman samo u jednom objektu i sve prostorije u tom objektu su jedna do druge.

Režiser „Kome“ Petar Jakonić kazao je da film predstavlja preispitivanje sećanja od 90-tih godina do bombardovanja i pokušaj da se sve to zajedno zarobi u nečemu što se zove umetničko delo koje bi trebalo sve nas da nadživi.

„Trilerska linija je to nešto što je trebalo da populariše tu traumatičnu situaciju koja bi trebalo na jedan pitak način da prezentuje to vreme. Kroz obrasce trilera pričali smo jednu priču iz istorije. To je jedna od magija naših živih slika – da govori jedno, a priča nešto sasvim drugo. Nezahvalno je reći da li film komercijalan, ali mislim da će na isti način gledati 2023. godine, 2033. i 2256. godine. Stopostotno verujem da će, kada nas ne bude bilo, svedočiti o našoj epohi“, istakao je Jakonić.

On je dodao da je presrećan zbog činjenice da se u „Komi“ privi put zajedno na filmskom platnu pojavljuju Slavko Štimac i Zoran Cvijanović, iako se poznaju skoro ceo život.

Zoran Cvijanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Jakonić je u šali rekao da je karakteristično za „Komu“ da gde god se prikazuje dešavaju se ekstremne meterološke stvari.

„U Ravnom selu je bila tako velika oluja da je rasturila tehniku i bioskop. Na Paliću je bila superćelijka oluja ili kako god da se zove, tako da praktično niko nije mogao da dođe da gleda naš film. U Vrnjačkoj Banji je film počeo tako kasno uveče da se prikazuje da je temperatura bila samo 10 stepenici Celzijusovom. Nismo izneverili tu tradiciju, doneli smo osveženje i u Niš“, rekao je Jakonić.

Slavko Štimac je dodao da je prisustvovao sličnim situacijama u Nišu i da je publika gledala filmove sa kišobranima.

Slavko Štimac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Gledam pada kiša i mislim se: „Šta radite, idite kući, biće valjda filma negde u bioskopu“. To je Niš i zato je uvek zadovoljstvo biti ovde“, rekao je Štimac.

Osim „Kome“ posetioci su četvrte večeri filmskih susreta mogli da pogledaju i film „Vera“ u režiji Nedeljka Kovinjala.

BONUS VIDEO: Dragan Bjelogrlić u Sarajevu pred premijeru filma „Čuvari formule“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare