Foto: inmedija.rs

Savez komunističke omladine Jugoslavije najavio je da će u četvrtak početi prikupljanje potpisa za predlog da se prostor ispred Studentskog kulturnog centra u Beogradu nazove "Tustin plato" u znak sećanja na Branka Črnca - Tustu, pevača pank benda "KUD Idijoti" iz Pule.

„Tusta je do kraja života bio dosledni antifašista i borac protiv nacionalizma i za socijalnu pravdu, a kao frontmen levičarskog pank benda ‘KUD Idijoti’ pozitivno je uticao na stasavanje generacija beogradskih, srpskih i jugoslovenskih pankera i antifašista“, navedeno je u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodali su da je „KUD Idijoti“ često svirao u SKC-u, dok su se u parku u blizini okupljali beogradski pankeri.

Potpisi će se skupljati do 14. oktobra i predlog će biti predat nadležnima u Skupštini Beograda.

Pevač Branko Črnac Tusta (1955–2012) završio je Tehničku školu u Puli i do kraja života radio u Fabrici električnih mašina i uređaja „Uljanik“, gde je bio šef odseka i učestvovao u sindikalnim aktivnostima i radničkim protestima.

Bendu „КUD Idijoti“ pridružio se 1985. godine, četiri godine nakon što je grupa osnovana.

Branko je zbog svoje harizme, scenskog nastupa i svojih antifašističkih ubeđenja postao jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih muzičara jugoslovenskog panka.

Nastupao je na koncertima širom Jugoslavije, kao i u inostranstvu, a njegov poslednji nastup bio je 2011. godine u Zelenom gaju u Sloveniji.

Preminio je godinu dana kasnije, 2012. godine od karcinoma pluća i grla.

Sahranjen je na gradskom groblju u Puli.

****

BONUS VIDEO: YU GRUPA – više od 50 godina čistog rokenrola

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare