Izvor: Peter Salaj

Skulptura posvećena pokretu “Crni životi su važni” će biti metar visoka i stajaće pred publikom samo dve nedelje, ali je već najava njenog postavljanja u Budimpešti izazvala buru među pristalicama Viktora Orbana, a njen autor kaže da mu zbog nje stižu i pretnje ekstremnih desničara.

Priredio: Matija Jovandić

Instalacija Petera Salaja pobedila je na nedavnom konkursu za dela ulične umetnosti, raspisanom u budimpeštanskom devetom okrugu, sa peštanske strane, gde su ulice sa pomešanim velikim zdanjima sa prelaza iz 19. u 20. vek i zgradama iz komunističkog doba, piše dopisnica „Gardijana“ Flora Garamvolđi.

„Ciljevi pokreta ‘Crni životi su važni’ koji se suprotstavljaju rasizmu i policijskoj brutalnosti jednako su važni i u Mađarskoj kao i bilo gde drugde“, rekla je čelnica devete oblasti Kristina Baranji, podsećajući na neprekidnu kampanju Orbanove vlade protiv migranata i izbeglica, kao i sistematsku diskriminaciju romske zajednice, prenosi britanski list.

Ukupno sedam dela odabrano je da bude izloženo na proleće tokom dve nedelje na različitim lokacijama, ali je skulptura posvećena pokretu „Crni životi su važni“ privukla najveću pažnju, a ulje na vatru dolile su pojednako izjave zvaničnika iz vlasti i mediji bliski njima.

„‘Crni životi su važni’ u osnovi je rasistički pokret. Rasista nije onaj ko se protivi toj statui, nego osoba koja je podiže“, rekao je Đerđelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, a prenosi „Gardijan“.

Foto: Shutterstock

Pojedini komentatori u emisijama na provladinim televizijama zapretili su rušenjem statue ako bude postavljena, poredeći postavljanje tog spomenika sa podizanjem obeležja Hitleru. Drugi su ismevali njeno postavljanje kao apsurdno, jer u „Budimpešti ima samo nekoliko crnih ljudi“.

A teško da je iko pogledao detalje vezane za ceo projekat. Pre svega, mnogi provladini mediji zanemarili su činjenicu da će skulptura biti postavljena samo dve nedelje, te da neće trajno stajati u gradu.

„Ceo skandal je tipičan za način na koji provladini mediji rade u Mađarskoj. Svi su besni zbog toga, a niko zapravo ne zna ništa o tome“, kaže Kristina Baranji.

Ona je kao nezavisni kandidat pobedila na lokalnim izborima, a na njima je prekinut monopol kakav je Orbanova partija Fides imala u Budimpešti, pošto je u većini gradskih oblasti trijumfovala opozicija. U susret parlamentarnim izborima 2022. godine, vladajuća partija pojačava svoje ultra konzervativne stavove, ističući „tradicionalne vrednosti“ boreći se protiv onih koje Orban naziva liberalima, piše „Gardijan“, podsećajući da je sredinom decembra vlada insistirala na amandmanu u ustavu kojim se usvajanje dece omogućava samo heteroseksualnim parovima, a u maju je promena pola stavljena van zakona.

Vlada je nedavno pokrenula i kampanju na bilbordima sa sloganom „Svi životi su važni“, što je trebalo da bude povezano sa borbom protiv koronavirusa, ali slogan pre deluje kao deo „rata u kulturi“ za kakav vlada veruje da ga vodi, posebno nakon što je Orban postavio video sa engleskom verzijom na svom Instagram profilu, piše Flora Garamvolđi.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)


Vajar Peter Salaj, čija je skulptura posvećena pokretu „Crni životi su važni“ naveo je da mu je, nakon što se pronela vest o instalaciji, dobio mejl od poznate ličnosti iz redova ekstremne desnice u kom mu preti da će biti „kažnjen“ ako statua bude postavljena.

Skulptura će biti napravljena iz 12 delova na 3D štampaču i sastavljena pomoću magneta, a ona je, kako to kaže Salaj, „parafraza Kipa slobode“. Kip je na kolenima, podiže desnu ruku sa pesnicom i drži natpis „Crni životi su važni“. Tu je i LGBT tema na instalaciji, predstavljena kroz boje duge koje osvetljavaju spomenik.

Autor navodi da, uprkos reakcijama vlasti, nije ni nameravao da radom podrži pokret „Crni životi su važni“.

„Ona ne izražava pripadnost nijednoj strani, ni za ni protiv ‘Crni životi su važni’. U skladu sa mojom umetničkom namerom, ona se neodlučno koleba između ta dva čitanja“, rekao je Salaj, a prenosi britanski list.

Konkurs je sprovela zamenica čelnice devetog okruga Suzi Dada iz satirične partije „Pas sa dva repa“. Ona kaže da je htela da ponovo pokrene tradiciju postavljanja dela ulične umetnosti, jer je to nešto za šta aktuelna vlast ima malo vremena.

„Za Fides se kulturna politika svodi na istorijske memorijale, relativizaciju uloge Mađarske u Drugom svetskom ratu i slikanja nas kao žrtava“, kaže ona.

I sama Baranjijeva bila je predmet skandala sredinom decembra kada je procureo snimak sa njenim antisemitskim izjavama. Ona je tvrdila da su te rečenice izvučene iz konteksta i da namerava da tuži televiziju.

Govoreći o instalaciji „Crni životi su važni“, kaže da je shvatila da je vladina kampanja uspela kada je ovih dana, pri ulasku u taksi, taksista koji je nije prepoznao, počeo da joj se žali na Baranjijevu, navodeći da je čuo da hoće da podigne spomenik crnim gej osobama.

„Pokušala sam da mu objasnim pravu priču, ali me zapanjilo to što mi nije poverovao, iako sam mu rekla da znam sve o tome. Rekao je da on zna da je u pravu jer je o svemu čitao u novinama“, dodala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare