Klaus Falšlunger, Foto: PROMO/ Indian Air MGMT

Austrijski umetnik na sitaru i kompozitor Klaus Falšlunger održaće sutra onlajn koncert sa početkom u 21h na Jutjubu, najavili su organizatori festivala "Ring Ring".

Falšlunger pripremio je u prethodnim nedeljama seriju lajvstrim koncerata pod nazivom „Saturday Night Sitar Session“, na kojima predstavlja duo i trio programe sa različitim muzičarima.

Za sutra planiran je njegov nastup sa Klemensom Rofnerom na električnom basu i Kristianom Unzinom na bubnjevima, kada će ova tri virtuoza prošetati kroz muzičke hemisfere istoka i zapada, stoji u saopštenju.

Oni će predstaviti originalne kompozicije sa Falšlungerovog albuma „Rare Moments“, kao i dela Vernera Pirhnera, Džoa Zavinula i grupe „The Beatles“.

Klaus Falšlunger, Foto: PROMO/ Indian Air MGMT

Sitar je indijska lauta dugačkog vrata sa 20 žica čija je rezonantna kutija načinjena od bundeve. Žice se okidaju svojevrsnom trzalicom – specijalnim žičanim nosačem koji je pričvršćen na kažiprst, a zove se mizrab.

Smatra se jednim od najtežih instrumenata za sviranje na svetu.

Klaus Falšlunger već 25 godina usavršava svoje sviranje na ovom instrumentu, a učio je kod velikih majstora u Delhiju i Varanasiju.

Koncert se može pratiti uživo na linku.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar