Dodela nagrade Momo Kapor
Vesna Goldsvorti Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Poslednji roman Vesne Goldsvorti “Gvozdena zavesa” (Iron Curtain) nedavno je objavljen i u Americi. To je bio povod da kritičar magazina “Njujorker” napiše dugačak i pozitivan prikaz o knjizi srpsko-britanske autorke, rođene i odrasle u Beogradu.

„Život i rad Vesne Goldsvorti uključivali su višestruke migracije: iz Beograda u London; od pisanja na srpskom do pisanja na engleskom; od studiranja književnosti preko memoara do poezije i potom do romana. U tom poslednjem žanru, ona je sada napisala tri knjige, a najnovija „Gvozdena zavesa: Ljubavna priča“ (izdavačka kuća „Norton“), predstavlja još jedan odmak, od veštog izmišljanja do punog glasa“, piše kritičar “Njujorkera” i dodaje:

„Emocije ovog dobro dočaranog romana su sirove, njegova zapažanja oštra. Goldsvorti je toliko nameravala da stigne tamo gde želi da ode da, od najranijih stranica knjige, neprestano – i vešto – prenosi njen gorak kraj, oslobađajući na taj način recenzenta od potrebe da izdaje bilo kakva upozorenja o spojlerima“, kaže se između ostalog u recenziji.

Roman „Gvozdena zavesa“ u Srbiji izdala je beogradska Geopoetika, a autorka je prošle godine za ovu knjigu dobila nagradu „Momo Kapor“ .

Vesna (Bjelogrlić) Goldsvorti je rođena u Beogradu 1961. godine. Diplomirala je na beogradskom Filološkom fakultetu, a od 1986. živi u Velikoj Britaniji, gde je doktorirala i gde danas radi kao redovni profesor engleske književnosti i kreativnog pisanja na univerzitetima u Ekseteru i Istočnoj Angliji. Autor je studije „Izmišljanje Ruritanije“ (1998, Geopoetika, 2000), memoarsko-autobiografske knjige „Černobiljske jagode“ (2005, Geopoetika, 2005), zbirke pesama „Solunski anđeo“ (2011), i romana „Gorski“ (2015, Geopoetika, 2015) i „Gospodin Ka“ (2018, prvo izdanje na srpskom, Geopoetika 2017).

Bonus video: Intervju sa Džonatanom Frenzenom za Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar