Sigurno mjesto Foto:Promo/MCF MegaComFilm

„Sigurno mjesto“ reditelja Juraja Lerotića osvojilo je Gran Pri – Veliku Zlatnu mimozu za najbolji film na 36. Filmskom Festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festival.

Žiri u čijem sastavu su bili Jelisaveta Seka Sablić (prdsednica), Rumena Bužarovska, Đorđe Milosavljević, Andrija Mardešić, Dušan Kasalica, većinom glasova doneo je odluku da nagrada Gran Pri – Velika Zlatna mimoza bude dodeljena filmu “Sigurno mjesto” reditelja Juraja Lerotića.

Juraj Lerotić Dragan Mujan/Nova.rs

„U ovom emotivnom i zastrašujućem putovanju u najmračnije kutke ljudske svesti, precizna režija i maestralne glumačke izvedbe nam pokazuju da sigurno mesto zapravo ne postoji i ljubav kao ultimativna emocija zapravo ne može ništa naspram egzistencijalnog nemira koji može obuzeti jedno ljudsko biće”, navodi se u obrazloženju. Lerotiću je pripala i Zlatna mimoza za najbolju režiju.

Una Gunjak je za film „Ekskurzija“ nagrađena Zlatnom mimozom za najbolji scenario.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Asji Zari Lagumdžiji za ulogu Iman u filmu „Ekskurzija“, a za najbolju mušku ulogu Goranu Markoviću i Juraju Lerotiću, za uloge braće u filmu „Sigurno mjesto“.

Nagrada „Živko Nikolić“ – za specijalni doprinos filmskom izrazu, pripala je Dušanu Zoriću i Matiji Gluščeviću za film „Da li ste vidjeli ovu ženu?“ zbog, kako je istakao žiri, inovativnog, hrabrog i eksperimentalnog izraza, podsećajući na originalni i nekonvencionalni rukopis Živka Nikolića.

Premijera, film Da li ste videli ovu ženu, Festival autorskog filma
Foto: Tanja Drobnjak

Specijalno priznanje žirija 36. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival osvojio je mladi i perspektivni glumac Jovan Ginić za ulogu u filmu „Lost country“.

Juraj Lerotić je za „Sigurno mjesto“ nagrađen i Plaketom „Zoran Živković“ – za najbolji film.

Nagrada „Milan Žmukić“ za poseban doprinos afirmaciji festivala dodeljena je na ceremoniji svečanog 36. FFHN-MFF.

Adriatic Audience Award, nagrada koju dodeljuje publika u okviru programa Mreže festivala Jadranske regije, biće dodeljena kada se saberu glasovi sa svih festivala koji čine Mrežu.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na Sarajevo Film Festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar