Foto: Institut Servantes/Promo

Ciklus "Ženski ugao. Pionirke" u okviru koga će biti prikazano šest kultnih filmova koje su potpisale istaknute španske rediteljke, biće otvoren večeras (20) emitovanjem ostvarenja "Segundo Lopes, urbani avanturista" na Vimeo kanalu Instituta Servantes, saopšteno je iz ove institucije.

Ovaj ciklus pokrenut je još 2010. godine kao redovan program Instituta Servantes sa ciljem dodatne promocije ženskog stvaralaštva, podseća se u saopštenju.

Ovoga puta ciklus „Ženski ugao“ predstavlja žene koje su debitovale kao filmske rediteljke u periodu od pedesetih do osamdesetih godina prošlog veka, zbog čega se smatraju pionirkama u istoriji španske kinematografije.

Tako je glumica Ana Mariskal započela svoju rediteljsku karijeru 1953. godine komedijom „Segundo Lopes, urbani avanturista“, koja je na programu večeras od 20 časova, a donosi priču o čoveku iz provincije koji nakon smrti svoje majke odlučuje da proda skromnu porodičnu firmu i ode u Madrid da okuša sreću.

Za 12. mart na Vimeo kanalu Servantesa predviđeno je emitovanje filma „Mačka“ iz 1956. godine. U pitanju je tragična priča, inače drugi film Margarite Aleksandre, gde su priroda Andaluzije i seoski život prikazani iz perspektive slikovite estetike i sa razvojem likova neobičnim za špansku kinematografiju tog doba.

Foto: Institut Servantes/Promo

Samo četiri dana kasnije biće prikazano ostvarenje „Zločin u Kuenki“, koji je režirala Pilar Miro, poznata po tome da se godinama hrabro suprotstavljala španskim vlastima. I taj film iz 1979, zasnovan na istinitoj priči o nerazjašnjenom zločinu koji se desio početkom 20. veka, izazvao je pravi skandal u Španiji u to vreme.

Postavka predstave „Pet sati sa Mariom“ osamdesetih godina, u kojoj je glumila Lola Erera, pružila je mogućnost rediteljki Hosefini Molini da napravi dokumentarni neobjavljeni eksperiment na temu sentimentalnog obrazovanja španske posleratne generacije. To je ovaplotila u filmu „Noćna predstava“ iz 1981. godine, koji se prikazuje 19. marta.

Jedna mala grupa filmskih stvaralaca, predvođeni bratom i sestrom, Sesilijom i Hoseom Huanom Bartolomeom, na samom početku španske tranzicije izašla je na ulicu u potrazi za mišljenjem političara i građana o državi koja je u procesu nastajanja, a njihov dokumentarni rad „Nakon… Ne može čovek da vas ostavi same“ smatra se pravim biserom koji je odredio istoriju španske kinematografije, a na programu je 23. marta.

A nastavak tog dokumentarca, pod nazivom „Nakon… Čvrsto vezan“, koji je bio zabranjen sve do 1983. godine, biće prikazan tri dana kasnije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar