Foto: Promo/Narodno pozorište u Beogradu/Željko Jovanović

Prva čitaća proba predstave „Očevi i oci“, po istoimenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Uloge su poverene Milošu Đorđeviću (Milutin Medaković), Nikoli Rakočeviću (Stevan Medaković), Aleksandru Vučkoviću (Mihajlo Medaković), Vanji Ejdus (Elizabeta Medaković), Vanji Milačić (Rahela Blejk), Seni Đorović (Nanka), Ivi Milanović (Jelena) i Nikoli Vujoviću (Vidosav Prokić).

Foto: Promo Narodno pozorište u Beogradu/Željko Jovanović

U umetničkom timu su i Zorana Petrov (scenograf), Marija Marković (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) i Jasna Saramandić (asistent sceografa).

Jedan od najznačajnijih romana savremene srpske književnosti „Očevi i oci” Slobodan Selenića (1933-1995), sintetizuje nacionalno iskustvo i uspostavlja racionalan pogled prema korpusu tema koje se najčešće javljaju u promišljanju statusa srpske realne i mitske situacije.

Veljko MIćunović Foto: Promo Narodno pozorište u Beogradu/Željko Jovanović

„U svakoj dobroj literaturi uvek se nađu neke refleksije u odnosu na današnjicu, a takav je slučaj i ovde. Ono što je za mene svevremeno u Selenićevom romanu, a veoma je važno za dramatizaciju je, zapravo, ta raspolućenost koju sve vreme osećam, kao i neprilagođenost različitostima i široka priča o nasleđu. Nasleđu novih generacija. Identitetskom, ideološkom. Iskopavanju prošlosti koja nas neprestano progoni. Koja se i zloupotrebljava. Ovo je, prema mom mišljenju, jedna duboko intimna i veoma emotivna porodična drama. U tom smislu, kroz predstavu bih, pre svega, želeo da ispričamo priču o prestanku jedne loze”, najavio je reditelj Veljko Mićunović, kojem će ovo posle Kamijevog „Nesporazuma” (2011), biti druga režija u nacionalnom teatru.

Predstava „Očevi i oci“ u režiji Zorana Ratkovića sa velikim uspehom je igrana na sceni Ateljea 212. Sada se prvi put postavlja u Narodnom pozorištu u Beogradu, a premijera je planirana za 3. april na Velikoj sceni.

Bonus video: Vanja Ejdus o Nagradi za najbolje glumačko ostvarenje na Danima „Zoran Radmilović“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar