Foto:promo/mgb.org.rs

Izložba slika i dizajna knjiga Miodraga Vartabedijana Varte biće otvorena u Muzeju Mladenovca u sredu, 23. avgusta u 19 časova, najavio je Muzej grada Beograda.

Na otvaranju izložbe biće upriličena i promocija monografije „Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica”.

Na promociji će govoriti Radiša Marinković, istoričar umetnosti, Slavomir Vojinović, novinar i publicista, dr. um Anamarija Vartabedijan, slikar i grafički dizajner – autor monografije i Velibor Кatić, kustos Muzeja Mladenovca.

Foto:promo/mgb.org.rs

Monografija „Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica” posvećena je slikaru, grafičaru, dizajneru i profesoru, a izašla je povodom 90 godina od njegovog rođenja, sa željom da se prikaže svaki segment Vartinog izuzetno bogatog stvaralačkog opusa, kao i razdoblje u kome je stvarao.

Uvodni tekst monografije ističe najvredniju karakteristiku Vartinog rada, vezanost za tradicionalne simbole i njihovo transponovanje u savremenu umetnost i grafički dizajn. Upotpunjen je poglavljem knjige „O Vartinom stvaralaštvu su pisali”, sa objavljenim tekstovima istaknutih istoričara umetnosti i likovnih kritičara, koji su bogato ilustrovani reprodukcijama njegovih dela – od grafike, preko ilustracije, vartagrafija, slika, do opreme knjige i grafičkog dizajna. Zaokružuju ga i tekstovi o njegovom pedagoškom radu kao i stvaralačkom radu u rodnom Mladenovcu. Celo poglavlje o Varti završava se biografskim autoportretom i ličnim fotografijama koje dokumentuju njegov život i rad. Drugi deo knjige posvećen je slikarskoj porodici Vartabedijan, sa kratkim osvrtom na umetničku delatnost, i reprodukcijama radova – Dušanke, Davida i Anamarije.

Vartina izložba u Muzeju Mladenovca osmišljena je kao mala retrospektiva na kojoj je predstavljeno 18 slika iz perioda od 1983. do 2009. godine iz ključnih faza njegovog umetničkog rada u tehnici vartagrafije, suvog pastela, ulja na platnu ili akrilika na platnu. Izložene slike su u vlasništvu institucija ili privatnom vlasništvu na području Gradske opštine Mladenovac, što čini ovu izložbu specifičnom i neponovljivom (slike iz zbirke Centra za kulturu i turizam Mladenovac, Muzeja Mladenovca, GO Mladenovac, iz privatnog vlasništva porodice i prijatelja).

Izloženi su i radovi iz oblasti grafičkog dizajna i ilustracije, izbor knjiga koje je umetnički opremio i oblikovao, ali i dizajn kataloga za Likovnu koloniju Mladenovac čiji je bio predsednik saveta 10 godina.

Foto:promo/mgb.org.rs

Miodrag Vartabedijan Varta (Mladenovac, 23. maj 1933 — Beograd, 8. septembar 2009) bio je srpski grafičar, slikar i dizajner jermenskog porekla, rođen kao dete Vahana i Anik Vartabedijan.

Diplomirao je 1958. godine na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu (odsek grafike), a 1961. god. završio je postdiplomske studije. Od 1958. godine radio je kao likovno-tehnički urednik u mnogim listovima (Jugoslovenska revija, Potrošački informator, Zvezdina revija, Nota, Večernje novosti) i izdavačkim kućama. Bio je dugogodišnji saradnik Zavoda za izdavanje udžbenika Beograd, Geokarte, Turističkog saveza Srbije, Jugoslavija filma, Akademije nauka i umetnosti – Beograd, Beogradske filharmonije, Muzeja Staro selo i Sirogojna, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Bio je dugogodišnji umetnički urednik Jugoslovenske revije, umetnički direktor IRO Motovuna i Interprinta. Miodrag Vartabedijan je najveće domete ostvario u realizaciji svojih slikarskih majstorija pretočenih u vrhunski dizajn knjiga i časopisa. U pojam umetnosti uveo je nov pojam VARTAGRAFIJA – njegove specijalno urađene grafike, autentične otiske sa krajputaša i raznovrsnog narodnog kulturnog nasleđa.

Predavao je grafički dizajn i pismo na Višoj politehničkoj školi u Beogradu. Bio je član je ULUPUDS-a, ULUS-a i Saveza novinara Srbije. Deset godina je bio predsednik saveta Likovne kolonije u Mladenovcu (1997-2007). Bio je predsednik Jermenske zajednice od 1993-2006. godine i potpredsednik Srpsko–jermenskog društva. I zlagao je više od četrdeset puta samostalno u zemlji i inostranstvu, i učestvovao je preko 200 puta na grupnim izložbama. Organizovao je i učestvovao na osamnaest izložbi “Porodice Vartabedijan” (supruga Dušanka, sin David i ćerka Anamarija) od 1994. do kraja 2005. održane u muzejima, galerijama i centrima za kulturu širom Srbije, Crne Gore, i Кulturnom centru Farinera del Кlot u Barseloni, Španija.

Učesnik i jedan od organizatora Putujuće izložbe “Ćirilica”, održane više od trideset puta u mestima širom Srbije kao i u inostranstvu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra 2023. godine.

Bonus video: Festiva Street art u Kraljevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare