"Žig vremena": Grafičke komunikacije Andreje Milenkovića Foto:Muzej primenje umetnosti

Retrospektivna izložba “Žig vremena: Grafičke komunikacije Andreje Milenkovića” biće otvorena u ponedeljak, 6. novembra u 19 časova, u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Izložba predstavlja najobuhvatniji pregled stvaralaštva Andreje Milenkovića (1923-2005), najpoznatijeg kreatora poštanskih maraka u SFRJ. Izložbom se obeležava stogodišnjica umetnikovog rođenja, a organizuje se povodom Dana Muzeja primenjene umetnosti.

„Žig vremena“: Grafičke komunikacije Andreje Milenkovića Foto:Muzej primenje umetnosti

Govornici su Biljana Jotić, direktorka MPU, Ljuba Todić, inženjer i saradnik Andreje Milenkovića, i Slobodan Jovanović, viši kustos i autor izložbe.

Postavka izložbe obuhvata oko 220 različitih poštanskih maraka, kao i 80 skica, nacrta, idejnih projekata i grafika Andreje Milenkovića (1923-2005), koji su poslužili za dizajn i likovno oblikovanje poštanskih maraka i koverata prvog dana, kao i nekoliko logotipa, piktograma i projekata grafičke identifikacije različitih manifestacija i jubileja obrazovnih institucija u Srbiji.

„Žig vremena“: Grafičke komunikacije Andreje Milenkovića Foto:Muzej primenje umetnosti

Izložba “Žig vremena” je podeljena na deset tematskih celina, prema motivu ili povodu za izdavanje marke.

U tekstu kataloga, kustos izložbe Slobodan Jovanović naglašava: „Andreja Milenković je, od sredine šezdesetih do polovine osamdesetih godina prošlog veka, obradio gotovo sve teme koje su prikazane na redovnim i prigodnim izdanjima jugoslovenskih poštanskih maraka: pošta i saobraćaj, umetnost i arheogija, sport, kultura i humanitarne akcije, flora i fauna, turizam, sećanje na čuvene ličnosti i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda i dr. Upravo su serije prigodnih maraka imale velikog uspeha u ekonomskom i kulturološkom smislu – kod filatelista širom sveta. Кao vrstan minijaturista i poznavalac grafičkih i štamparskih tehnika, na maloj površini od nekoliko kvadratnih centimetara izvodio je suptilne dizajnerske kompozicije po svojim nacrtima ili fotografskim predlošcima, tačno poznajući koji format crteža odgovara kom formatu marke.

„Žig vremena“: Grafičke komunikacije Andreje Milenkovića Foto:Muzej primenje umetnosti

Na poštanskim markama različitih tematika i vrsta štampe, vidimo kako se Andreja Milenković angažovao u svim aspektima nastanka maraka i kako je postao jedan od najznačajnijih umetnika grafičkih, vizuelnih i društvenih komunikacija u tadašnjoj Jugoslaviji“.

„Žig vremena“: Grafičke komunikacije Andreje Milenkovića Foto:Muzej primenje umetnosti

Radovi prikazani na izložbi deo su zaostavštine koju je gospođa Ružica Arsenijević-Milenković poklonila Muzeju tokom protekle četiri godine. Pored toga, prikazan je i deo kolekcije maraka Vladana Čelebonovića.

Bonus video: Ovacije za aktere filma „Čuvari formule“ na premijeri u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar