Milorad Mandić Manda Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumac Milorad Mandić Manda prerano je napustio ovaj svet na današnji dan 2016. i to igrajući u predstavi “Petar Pan” na pozorišnim daskama u kostimu Kapetana Kuke.

Manda je rođen u Beogradu, a glumu je studirao na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi sa Draganom Bjelogrlićem, Žikom Todorovićem, Vesnom Trivalić…

Pozorište „Boško Buha“ u kojem je bio i dugogodišnji upravnik i za čiju zgradu se godinama borio, ne zaboravlja ga. Na Instragram profilu su uz glumčevu fotografiju objavili njegove reči:

„U ovim brzim vremenima roditelji imaju sve manje prilike da se bave decom na način kako se to nekada radilo. Pa kad su i škole u pitanju, moram biti iskren, ni tu se ne posvećuje mnogo pažnje nekim razgovorima sa decom na temu pozorišta, šta je to pozorište, kako se ponaša u pozorištu i tako dalje… Mi smo preuzeli tu obuku na sebe, pa ih dočekujemo domaćinski, pokušavajući ne samo da im se predstavimo kao njihovi drugari i prijatelji, nego kao i neko ko je aktivan učesnik u njihovom odrastanju i neko ko, kao njihov domaćin, ima zadatak da ih uputi u tajne i magije pozorišta. Nije mi žao, niti će mi biti žao ijedne potrošene sekunde. Ne osećam nikakav strah, niti o tome razmišljam. Kada se posao završi, on će govoriti više nego bila čija reč.“

Milorad Mandić Manda je pored pozorišta kojem je posvetio veliki deo svoga života, bio uspešan i na velikim i malim ekranima.

Na samom početku karijere igrao je u seriji “Vuk Karadžić” zajedno sa Mikijem Manojlovićem i Aleksandrom Berčekom. Manda je isticao da ga je reditelj serije Đorđe Kadijević naučio strpljenju i da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom. Zahvaljujući volji i strpljenju dobio je brojne uloge na filmu, seriji i u pozorištu. “Lepa sela, lepo gore”, “Ivkova slava”, “Mrtav ladan”, “Pljačka Trećeg rajha”, “Točkovi”, “Tri palme za dve bitange i ribicu”, “Braća po materi”, te u serijama “Selo gori, a baba se češlja”, “Ravna gora”, “Jagodići”, “Bolji život”, su samo mali deo onoga što je Manda u toku bogate karijere uradio.

Godine 1989. je snimio više od 270 epizoda emisije “Bajka za laku noć”, a dečja srca zauvek je osvojio programom koji je vodio – “S one strane duge”, ulepšavši njime mnoga detinjstva. Osamdesetih i devedesetih nije bilo kuće u kojoj se sa gramofona ili kasetofona nisu čule pesme koje je Manda snimio za decu poput “Trla baba lan” ili “Đuskaju” i “Zašto kuče arlauče”…

Miloran Mandić Manda preminuo je tokom predstave “Petar Pan” u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić” 2016. godine u kostimu Kapetana Kuke. Sahranjen je 18. juna u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju uz tonove omiljene pesme “Nesanica” i prisustvo velikog broja kolega. Sahranjen je pored glumaca, svojih prijatelja, Velimira Bate Živojinovića i Dragana Nikolića.

Supruga Anja Mandić objavila je Mandinu fotografiju iz mlađih dana na Instagramu napisavši: “Iz porodičnog albuma. Sećanje na jedno veliko dete, sa druge planete…”

I njegov prijatelj i kolega Milan Kalinić napisao je: „Dok je nas i ti si tu, Mikili moj“.

Bonus video: Olga Odanović – konferencija povodom rekonstrukcije pozorišta „Boško Buha“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar