Aleksandar Denić. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Istaknuti scenograf i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Aleksandar Denić, postao je član prestižne Akademije umetnosti u Nemačkoj, u sekciji Izvođačkih umetnosti, objavio je Fakultet dramskih umetnosti.

Akademija umetnosti trenutno broji 435 članova raspoređenih u šest umetničkih sekcija: likovna umetnost, arhitektura, muzika, književnost, izvođačke umetnosti, te film i medijska umetnost. Izbor novih članova predstavlja priznanje za njihov izuzetan doprinos umetnosti i kulturi, ističe se u saopštenju.

Aleksandar Denić. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odavno je ime Aleksandra Denića nezaobilazno u stručnoj literaturi, a objavljena je i  knjiga “Geteove drame na sceni – Faustovi svetovi“ i od 216 strana 20 je posvećeno njegovom liku i delu, kao jedinom umetniku čije su se dve scenografije “Fausta“ (2014 Rezidenc teatar Minhen režija Martin Kušej, 2017 Folksbine Berlin režija Frank Kastorf) našle među najboljima svih vremena.

Denić je diplomirao scenografiju i slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobio je mnogo prestižnih priznanja, među kojima je i „Faust“, nemačku nacionalnu nagradu, a nekoliko puta je bio proglašen za najboljeg scenografa godine. Po anketi prestižnog časopisa “Teatar hojte“, odabran je dva puta za najboljeg scenografa u pozorištima nemačkog govornog područja. Svetska kritika ističe njegovu umetnost kao spekatakularnu i genijalnu jer u svakom segmentu ima značenje. Vrhunac njegove pozorišne karijere bila je scenografija za ciklus “Prsten Nibelunga” povodom dva veka od rođenja Riharda Vagnera, koji je obuhvatao četiri opere (Rajnsko zlato, Valkira, Zigfrid, Sumrak bogova) u trajanju od 17 sati, u režiji Franka Kastorfa.

Aleksandar Denić je ove godine je predstavljao Srbiju na 60. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji sa radom „Exposition Coloniale“.

Bonus video: Aleksandar Denić: Izložba u Veneciji govori o samokolonijalizmu malog čoveka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare