Printscreen: Youtube/ France Musique

Iako su mu članovi raštrkani na sve strane zbog trenutne epidemije koronavirusa, Francuski nacionalni orkestar uspeo je da snimi predivan video i dočara zajednički nastup, svirajući popularni "Bolero" Morisa Ravela.

Ako pogledate pažljivo videćete da perkusionista ima varjaču u jednoj i kutlaču u drugoj ruci i da čak ni nema timpane, već stolice. Ali, ovakvi mali propusti su dozvoljeni orkestru koji je uspeo nešto izvanredno: da sinhronizuje sve muzičare raštrkane po svojim domovima u izvođenju „Bolera“ kao jedan. Zašto? Da bi poslao poruku svim ljubiteljima umetnosti: I dalje smo tu za vas, prenosi Ej-Bi-Si njuz (ABC News).

Poput sklapanja muzičke slagalice, Nacionalni orkestar Francuske iz Pariza upotrebio je magiju tehnologije da ispreplete zvuke i pokrete svojih muzičara koji su sami sebe snimali u svojim domovima a onda sve to skrojio u besprekornu, uzbudljivu celinu.

Objavljivanje videa svom Jutjub kanalu bio je način da ostanu u kontaktu jedni sa drugima ali i sa svojom publikom koja im mnogo nedostaje.

– Za nas, publika je suština. Bez nje ne postojimo – rekao je Didije Benedeti, perkusionista, u ovom videu udarač u stolice.

Beneti je malo rearanžirao Ravelovo delo, skrativši ga sa originalnih 15 na, za društvene mreže prihvatljivija, četiri minuta. Kako se „Bolero“ razvija, instrument po instrument, tako se i muzičari uvode u video, sve dok ih na kraju ne bude 50.

Uz note, muzičari su na mejl dobili i audio snimak zajedno sa otkucavanjem metronoma, kako bi lakše pratili ritam i ostali u savršenom skladu, uprkos tome što ne sviraju zajedno. Ovoga puta frak i leptir mašna nisu bili obavezni.

Za četiri dana, svi pojedinačni snimci su bili gotovi, a onda je video producent i inženjer zvuka Dimitri Skapolan, dobro „zagrejao stolicu“ da bi ih sve „prišio“ u ovaj zapanjujuće skopčan muzički i vizuelni pačvork.

Za dva dana video ima preko 900.000 pregleda

Kao malu pomoć, da bi sve zvučalo još besprekornije, koristio je snimak „Bolera“ koji je orkestar snimio pre epidemije.

Kada je u Francuskoj uvedena totalna izolacija, 17. marta, Beneti nije mogao  da ponese svoje timpane sa sobom, pa je, za razliku od ostalih muzičara, improvizovao. Sa ništa manje entuzijazma, „udarao“ je kuhinjskim osuđem o stolice u dnevnoj sobi.

Snimanje videa za njega je bilo „veoma terapeutsko“, rekao je Benedeti, ali daleko od iskustva zajedničkog muziciranja na sceni. Ova izolacija je pokazala i jednu neočekivanu prednost.

– Počeli smo da shvatamo koliko zaista nedostajemo jedni drugima. Jer, muzika je deljenje – poručio je Benedeti za Ej-Bi-Si.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram