Erlend Lu Foto: TIM BRAKEMEIER / AFP / Profimedia

U prevodu Radoša Kosovića, Geopoetika je objavila novi roman popularnog norveškog i evropskog pisca Erlenda Lua "O Jeverima i Junkerima" - “luovski” duhovit, satiričan i beskrajno zabavan, kaže se u saopštenju ove izdavačke kuće.

U poslednjim danima života stari Jever podučava mladog Jevera porodičnoj istoriji i praktičnim stvarima kao što su poluga za čišćenje blata, kamionet, hranjenje ptica, jastuci, skuter, žene i, što je najvažnije, osamsto godina stari sukob sa porodicom Junker koja živi na susednom imanju. Jever ne želi da napusti ovaj svet dok na sledeću generaciju ne prenese običaje i navike, znanje, životnu mudrost i mržnju prema Junkerima.

„Bez sumnje ćete se nasmejati, jer je Erlend Lu ovde baš onakav kakvog ga volimo… Plakao sam od smeha dok sam čitao ‘O Jeverima i Junkerima’; Erlend Lu spada u najduhovitije norveške pisce, i satira lako teče između redova“, napisao je kritičar novina „Randaberg 24“ Simen Ingemundsen.

Erlend Lu je rođen 1969. godine u Norveškoj. Pravio je kratke filmove i muzičke spotove, radio je u pozorištu, na psihijatrijskoj klinici, kao književni kritičar, učitelj i prevodilac poezije.

Objavio je romane: Prohujalo sa ženom (1993), Naivan. Super. (1996), L (1999), Činjenice o Finskoj (2001), Dopler (2004), Volvo Kamioni (2005), Mulej (2007), Mirni dani u Miksing Partu (2010), Fvonk (2011), Popis (2013), Kraj nama poznatog sveta (2015), Životinje u Africi (2018), Pakao (2021) kao i sedam knjiga za decu.

Bonus video. „Gospodar prstenova“ najvoljenija knjiga 20. veka – Navršava se 50 godina od smrti Tolkina, oca epske fantastike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar