Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tog januara 2020. pred samo finale za NIN-ovu nagradu, književni i akademski establišment je ustao protiv žirija, nagrade, a naposletku i protiv mene, kaže za Nova.rs dobitnik "NIN-a" za 2019. godinu.

Sutra oko 12 časova saznaćemo ime lauerata 69. NIN-ove nagrade. Svake godine u ovom periodu prodrma se književna i kulturna scena. Razlog je nestrpljivo čekanje i nagađanje ko će dobiti NIN-ovu nagradu. Značaj ove najveće regionalne književne nagrade nikada nije ugrožen i umanjen, uprkos raspadu Jugoslavije ili kritikama na račun žirija ili organizatora.

Često je NIN-ova nagrada bila predmet kontroverzi u prošlosti, jedna od njih je bila i bojkot nagrade od strane određenog broja pisaca pre tri godine. Tada je “NIN-a” dobio književnik Saša Ilić za svoj roman “Pas i kontrabas”.

– Tog januara 2020. pred samo finale za NIN-ovu nagradu, književni i akademski establišment je ustao protiv žirija, nagrade, a naposletku i protiv mene. U pitanju su pisci bliski režimu, strateški raspoređeni po medijima i institucijama, tako da je napad na NIN bio žestok. Tome su se pridružili i univerzitetski profesori srpske književnosti, potpisujući peticiju za bojkot NIN-ove nagrade. Na Filološkom fakultetu je tih dana, u okviru Zimskog serminara za srednjoškolske profesore, prof. Aleksandar Jerkov održao nacionalističko predavanje protiv mog romana, nakon čega je deo slušalaca u Sali heroja ustao i počeo da skandira: „Izdaja! Izdaja!“ – priseća se Saša Ilić za Nova.rs.

On dodaje da su onda usledili žestoki napadi na žiri i nagrađeni roman od strane različitih institucija i medija.

– Napadi su dolazili sa mnogobrojnih desničarskih portala, društvenih mreža, iz Andrićgrada, sa Mećavnika, sa Filološkog fakulteta u Beogradu, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Nišu i Nikšiću, iz Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, iz SANU, Matice srpske, Društva novosadskih književnika, iz Lagune, naposletku ili možda na početku – iz Ministarstva kulture Republike Srbije pod rukovodstvom ministra Vladana Vukosavljevića. Bila je to zima njihovog nezadovoljstva – priseća se sa gorčinom Saša Ilić i dodaje:

– Moj roman „Pas i kontrabas“ je tih dana dobio podršku od Pobunjenih čitateljki sa portala Bookvica.net kao i od čitateljki i čitalaca na Instagramu. To valjda dosta govori o mom romanu, ali i o društvu o kome pišem – smatra Ilić.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. Jedini trostruki laureat bio je Oskar Davičo, koji je ujedno i jedini laureat koji je nagradu dobio dve godine za redom: “Gladi” (1963) i “Tajne” (1964). Dvostruki laureati bili su Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović, Dragan Velikić i Svetislav Basara. Prošle godine nagradu je dobila Milena Marković za roman „Deca“.

Bonus video: Srđa Anđelić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar