Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Profimedia

Jubilarni 10. Šekspir festival biće održan od 29. juna do 5. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, uz specijalan program 12. oktobra kada će svetski poznata engleska glumica Šarlota Rempling gostovati na sceni novosadskog SNP, najavila je direkcija pozorišne manifestacije u susretu sa medijima.

Internacionalni pozorišni festival osnovan 2014. godine, obeležava 10. ediciju, i ove godine donosi ukupno osam naslova, pet predstava u Glavnom programu, kao i tri produkcije iz prateće selekcije uz jednu izložbu.

Program festivala čine savremene svetske produkcije Šekspirovih dela, ovog puta iz Jermenije, Velike Britanije, SAD, Francuske, Turske i Srbije.

„Svi smo u timu Šekspir festivala veoma prijatno iznenađeni da trajemo i opstajemo već 10 godina, dobrim delom zahvaljujući i podršci medija, i naravno pre svega publike, koja se stalno proširuje sve više“, istakao je reditelj Nikita Milivojević, prvi čovek festivala koji se održava svake godine u junu u autentičnom ambijentu, koji liči na srednjovekovni zamak, rezidencije Vila Stanković (Čortanovci, opština Inđija).

Ideja festivala, jedinstvenog u našoj zemlji, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog pisca u istoriji pozorišta, predstavljanjem atraktivnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.

Ekskluzivno gostovanje biće održano 12. oktobra, kada će čuvena fengleska glumica Šarlota Rempling izvesti monokomad „Šekspir / Bah“ iz Francuske u novasadskom Srpskom narodnom pozorištu.

Taj komad sastavljen od Šekspirovih sonata, u trajanju 70 minuta režirala je Sonja Vieder – Aterton, u produkciji Theatre des Bouffes du Nord.

Tako će Šarlota Rempling, junakinja antologijskih filmova „Noćni portir“, „Andjeosko srce“, „Bazen“, „D. O. A.“, „Zardoz“, „Orka kit ubica“, „Besmrtna“, zatvoriti Šekspir festival na jesen, kao drugi deo manifestacije, i time prvi put sa predstavom gostovati u Srbiji.

Bonus video: Nastasja Kinski primila Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar