Izložba Krivo srastanje Foto:Bojana Janjić

Izložba fotografija „Krivo srastanje“ autora Ivana Posaveca i Milisava Mije Vesovića, otvorena je juče u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Kustoskinja izložbe je Leila Topić, viša kustoskinja Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a kustoskinja - koordinatorka izložbe za MSUB je Una Popović.

Marijana Kolarić, direktorka MSUB, na otvaranju se zahvalila koleginici Leili Topić na izložbi koja je proizvod saradnje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, zvanično započete predstavljanjem izložbe Goranke Matić „Iskustvo u gužvi” u MSU Zagreb septembra i oktobra 2022. godine. „Ovo je saradnja između naša dva muzeja posle mnogo godina. U pitanju je za sada samo razmena naših programa, ali nadam se da ćemo u budućnosti imati ovakvih saradnji mnogo više, a možda čak i ostvariti neke zajedničke projekte“, zaključila je Marijana Kolarić.

Una Popović, Marijana Kolarić, Leila Topić Foto:Bojana Janjić

Leila Topić, kustoskinja izložbe, o nastanku ove kolekcije fotografija je rekla: „Izložba koja je pred nama je dio fundusa Muzeja savremene umjetnosti zahvaljujući jednom izvrsnom kustosu, Davoru Matičeviću, koji je već 80-ih prepoznao da je riječ ne o supkulturnom pokretu poletovske fotografije, nego o novom načinu promatranja svijeta i života, i novom načinu izražavanja kroz tekst i fotografije. Upravo stoga, zahvaljujući njegovom vizionarstvu imamo ove fotografije u našoj zbirci“.

Izložba Krivo srastanje Foto:Bojana Janjić

Leila Topić se osvrnula i na istoriju Poleta, odnosno uređivačke politike koja je zaslužna za izložene fotografije: „Kada je 1978. došao novi zamjenik urednika Denis Kuljiš, rekao je da ne želi bilten za omladinske aktiviste i aktivistice, nego da želi novu, pravu novinu, koja bi progovarala o stvarnim problemima, o imidžu mladih, o seksualnosti. Upravo je to bio okidač koji je promjenio svjest kako nešto promatramo. Stoga su ove fotografije možda nama danas na neki način i sporne, izazovne, možda i zanimljive, melanholične. No u svakom slučaju poseduju stanovitu umjetničku vrijednost“.

U subotu, 9. septembra, biće organizovano i javno vođenje kroz izložbu koje će voditi Leila Topić i Una Popović.

Izložba „Krivo srastanje“ rezultat je saradnje i razmene programa između beogradskog i zagrebačkog Muzeja savremene umetnosti, zvanično započetih predstavljanjem izložbe Goranke Matić „Iskustvo u gužvi” u MSU Zagreb septembra i oktobra 2022. godine.

Izložba Krivo srastanje Foto:Bojana Janjić

Na izložbi je predstavljen izbor fotografija Ivana Posaveca i Milisava Mije Vesovića (HR) iz Zbirke Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb koje danas interpretiramo analitičkim alatima nastalim zahvaljujući prožimanju umetnosti i popularne kulture. Fotografije realizovane jezikom popularne kulture možemo sagledati kao oblik otpora dominantnim modelima koji se učitavaju s razvojem takozvane omladinske kulture kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošloga veka.

Izložba Krivo srastanje Foto:Bojana Janjić

Većina izloženih fotografija datira iz razdoblja zrelog socijalizma a objavljene su ili su nastale za potrebe reprodukovanja u Poletu ili Studentskom listu, najpopularnijim izdanjima omladinske štampe u Hrvatskoj za vreme SFRJ. Sve do kraja osamdesetih godina, kada su naprasno nestala, to su bila inovativna i neretko subverzivna glasila u pogledu različitih vidova studentskih pokreta, životnih stilova, seksualnosti, studentske i radničke svakodnevice ili levičarske kritike sistema.

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar