Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Izložba "Vlaho Bukovac: slikarstvo neprolazne lepote" profesora dr Igora Borozana, proglašena je najboljom u kategoriji "Projekat godine" na osnovu predloga komisije za dodelu Nagrade Nacionalnog komiteta ICOM Srbija, saopštio je SANU.

Nagrađena i veoma posećena izložba trajala je puna tri meseca, od 24. decembra 2020. do 28. marta ove godine u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, a osim što je proglašena „Projektom godine“ većinom glasova članova NK ICOM-a Srbija ista postavka ovenčana je i u kategoriji „Publikacija godine“ za prateću publikaciju izložbe radova Vlaha Bukovca, pod naslovom „Umetnički preobražaji Vlaha Bukovca u kontekstu evropskog slikarstva“ autora dr Igora Borozana.

Vlaho Bukovac, koji je rođen 1855. godine u Cavtatu bio je značajan slikar i akademik, koji je 1884. izabran za dopisnog člana Srpskog učenog društva, a 1892. godine i za počasnog člana Srpske kraljevske akademije.

Dopisnik Akademije umetnosti bio je od februara 1905, a 1919. godine je postao počasni član Jugoslovenske akademije nauka i umetnosti. Bio je i počasni član Češke akademije od 1913. godine.

Preminuo je u Pragu 1922. u 66. godini života, a neposredno pred smrt naslikao je portret jugoslovenskog kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar