Mira Furlan Foto: Zoran Lončarević

Samo da sklopim oči i osetim lepotu oko sebe. I uhvatim vazduh na nebu punom zvezda. Udahni, izdahni. To je sve – bile su reči Mire Furlan, koje su preplavile Tviter nakon vesti o odlasku glumice, koja je preminula 20. januara u 66. godini.

– Gledam u zvezde. Noć je čista i zvezdani put se čini tako blizu… Ne plašim se…Samo da sklopim oči i osetim lepotu oko sebe. I uhvatim vazduh na nebu punom zvezda. Udahni, izdahni. To je sve – bile su reči koje je Mira Furlan izgovarala kao Delen u TV seriji „Vavilon 5“, a koje su nakon vesti o smrti glumice preplavile Tviter.

Za glumicom plaču fanovi širom bivše Jugoslavije, ali i Amerike. Mnogi podsećaju kako je od mržnje pobegla u Ameriku s mužem, rediteljem Goran Gajićem:

– Jednom je pobegla iz jugoslovenskog ludila, sada je pobegla zauvek. Ali, legenda živi…

– Mira Furlan je bila toliko svoja, posebna, u svemu što je radila, da će ostati u sjećanju ne samo kao izvrsna glumica nego kao jedna od onih koje su živjele uspravno i časno, odupirući se hrabro kad je bilo teško. Hvala joj na svemu.

Uzrok smrti poznate glumice još nije poznat, ali je tvorac serije „Vavilon 5“ u kojoj je igrala nekoliko sezona i koji se oprostio od nje na društvenim mrežama, rekao da je već neko vreme imala probleme sa zdravljem.

– Tako tužna vest…. Dok ne dobijemo šansu da se ponovo sretnemo sa druge strane Počivaj u miru, i spavaj u svetlosti, draga Miro – samo je jedna od brojnih reakacija na smrt proslavljene glumice Mire Furlan na društvenim mrežama.

– Upoznao sam Miru šest ili sedam puta i tako čepo pričao sa njom. Ovo je tako tragična vest. Još jedna članica familije „Vavilon 5“ otišla je… – podsetio je drugi.

– Imala je pogled… Bila je tako divna, talentovana i duhovita, pišu svi iz Amerike na Tviteru, podećajući da je njena uloga u seriji „Vavilon 5“ bila je jedna od najinspirativnijih u ovoj naučno fantastičnoj seriji, jednoj od najboljih ikad.

– Moje je srce danas teško – piše grupa fanova serije „Vavilon 5“, dodajući:

– Ovo je ogroman gubitak. Bila je deo jedne od najboljih serija ikad, njeno srce i duša. Zbogom velikom talentu. Srešćemo se ponovo u reci duša.

*

*

„Srce mi se slama“, napisao je još jedan korisnik podsetivši na reči koje je Furlanova izgovarala u seriji „Vavilon 5“:

– Stojimo između sveće i zvezde, između  tame i svetlosti…