Zubin Mehta Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

Beogradska filharmonija, predvođena svetski čuvenim dirigentom Zubinom Mehtom, održala je sinoć u rasprodatoj Kolarčevoj zadužbini Gala koncert povodom stogodišnjice orkestra.

Koncertom u Beogradu, filharmonija je počela regionalnu turneju na kojoj će, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, sa Mehtom na čelu nastupiti 22. juna u Albaniji i 24. juna u Severnoj Makedoniji.

Posetioci ispunjene velike dvorane Kolarca pozdravili su dugim, burnim aplauzom izlazak na pozornicu velikog maestra Mehte (87), koji je prvi put nastupao sa Beogradskom fillharmonijom davne 1958. godine.

Zubin Mehta Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

Jedan od najcenjenijih svetskih dirigenata, Mehta se nekoliko puta tokom decenija vraćao da diriguje Beogradskom filharmonijom, sada za njen veliki jubilej, potvrdivši kakav naš orkestar uživa status i ugled na međunarodnoj muzičkoj sceni.

U Kolarcu su izvedene Simfonija broj 7 Ludviga van Betovena i „Fantastična simfonija“ Hektora Berlioza, koja je bila na repertoaru prvog Mehtinog koncerta sa Beogradskom filharmonijom te 1958.

Zubin Mehta Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

Već izvođenje Betovenovog dela izmamilo je višeminutne ovacije Mehti i muzičarima, dok se nakon završnog zvuka „Fantastične simfonije“ kroz dvoranu prolomio uzvik „bravo“, što je bio samo uvod u novu salvu ovacija i višestruko poklanjanje Mehte i muzičara oduševljenoj publici.

Isti program Mehta i Beogradska filharmonija pripremili su za posetioce u Nacionalnoj operi Tirane 22. juna i 24. juna u Filharmoniji Republike Severne Makedonije.

Pred koncert u Kolarcu, u obraćanju novinarima sa svojom severnomakedonskom koleginicom Biserom Kostadinovskom Stojčevskom, ministarka kulture Srbije Maja Gojković je istakla značaj večerašnjeg koncerta za početak kulturnog dela inicijative Otvoreni Balkan.

Bonus video: Koncert Zubina Mehte na Kolarcu 2021.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar