Džon Lenon i Joko Ono Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Novi Frenzen, eseji Čarlsa Simića, poslednja knjiga Roberta Bolanja, popularni Bakman, aktuelni Jun Fose, knjiga o Lars fon Triru… I još svašta nešto od novih naslova nećemo videti na Sajmu knjiga koji je otkazan, ali zato hoćemo u knjižarama, ali i kod nas na portalu. Danas predstavljamo izdanja kuće Službeni glasnik.

Domaće izdavačke kuće su za Nova.rs poslale po tri naslova knjiga koje su im bili favoriti za Sajam knjiga kojeg ipak neće biti.

Mi ćemo ih svakodnevno objavljivati na portalu da bi našim čitaocima pomogli u izboru prave literature za ovu jesen. Danas predstavljamo izdavačku kuću Službeni glasnik i njihova tri predloga.

„Milena Pavlović Barili – Život i delo“ Miodrag B. Protić

Foto: Promo

Sve je u Mileninom životu čudno, nesvakidašnje – početak, trajanje i kraj.
U odnosu na sve druge naše slikare Milena je bila izvan i iznad glavnih razvojnih tokova jugoslovenskog slikarstva, ukalupljenog u stereotip evropske umetnosti tridesetih godina. Već posle prve samostalne izložbe u Parizu, u proleće 1932, njen slikarski talenat je zapažen u umetničkim krugovima Pariza. De Kiriko u njoj prepoznaje pravac mekog metafizičkog slikarstva, a Žan Kasu joj piše predgovor za katalog. Njenim slikama očarani su Andre Lot, Pol Valeri i mnogi drugi.
U knjizi se nalazi više od sto trideset njenih slika, crteža i ilustracija, kao i desetine crno-belih privatnih fotografija, koje donose priču o njenom životu, otkrivajući umetnicu krajnje originalnosti.

„Ima li života prije smrti“ – Robert Tore

Foto: Promo

Pitanja života tvrda su i teška, ali tu su za tebe, da budeš spreman kad se ispuni vrijeme. Robert Tore postavlja teška pitanja o životu, pa pođimo redom.
Ima li života pre smrti? Jesi li živeo? Koliko si svoj i pravi? Koja je tvoja bolest? Zašto si takav? Zašto patiš od te svoje naravi? Smeta li ti što za tebe nema sreće? Koji je smisao tvog života? Ko ti je sve kriv zato što si takav? Jesu li ti drugi krivi što su živi? Zašto ovo nije život za koji si rođen? Zašto se ne predaš? Znaš li kuda ideš? Znaš li ko si? Dokle ovako? Koliko si neiskren i lažan? Gadiš li se samom sebi? Bojiš li se onoga u šta si se pretvorio? Jesi li okajao i iskupio grehe? Imaš li dušu? Kako ti je, kako ti je zaista? Imaš li hrabrosti za ova pitanja?

„Dani koje ću pamtiti – Druženje sa Džonom Lenonom i Joko Ono“
Džonatan Kot

Foto: Promo

Knjiga Džonatana Kota jedan je od najupečatljivijih i najemotivnijih portreta o paru koji je menjao svet. Dani koje ću pamtiti jedinstven je i dragocen dodatak kanonu knjiga o Bitlsima i nudi novi pogled na Lenona i Ono kao pojedince, umetnike i ljubavnike. Takođe, predstavlja memoare nadarenog muzičkog novinara o seizmičkim vremenima u muzici, politici i kulturi. Kot je jedan od retkih koji razume koliko je Joko Ono uticala na Lenona. U ovom bogatom prikazu njihove veze, autor daje priču satkanu od brojnih intervjua s poznatim parom. Iako je većina njih, doduše u skraćenom obliku, objavljivana u časopisu Rolling Stone, njihove integralne verzije, koje se nalaze u ovoj knjizi, uglavnom nisu objavljivane i uz fotografije iz privatne arhive predstavljaju potpuno nov materijal.

Bonus video: LGBTQ+ i dečji heroji – Gosti Stevan Filipović, Branko Rosić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar