Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages, Vesna Lalić/Nova.rs

Ekipa emisije "Buđenje" koju sada vodi Dragan Ilić i Dejana Buha, oprostili su se od svog prijatelja Dejana Tiaga Stankovića, koji je preminuo u 57. godini, emotivnim statusom na Fejsbuku.

– U Lisabonu je preminuo naš drug Dejan Tajago Stanković. Sada sa Goricom pravi najlepše kolače na svetu i smeška nam se. A kako je govorio ovaj pisac i tumač dva sveta, Srbije i Portugala, podsetite se uz pomoć Marka Žvake kojima je bio domaćin i vodič. Zbogom dragi prijatelju – napisali su iz „Buđenja“ uz video Marka Žvake.

Književnik i prevodilac Dejan Tiago Stanković umro je u svom domu u Lisabonu, gde je i živeo decenijama. Poslednju knjigu „Odakle sam bila, više nisam“ objavio je jesenas za „Lagunu“. To je bila, kako je isticao, njegova posveta Lisabonu.

Bio je laureat nagrade „Branko Ćopić“, a njegova dela bila su u užem izboru za NIN-ovu nagradu, priznanja „Isidora Sekulić“, „Dušan Vasiljev“… Bio je i kolumnista NIN-a i plodan prevodilac. Na portugalski je prevodio dela Andrića, Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića, Dušana Kovačevića, a na naš jezik knjige iz pera Saramaga…

Bonus video: Podcast Snaga uma i gost Dejan Tiago Stanković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare