Foto: Promo

Specijalna projekcija filma "Ekskurzija" Une Gunjak, koji je bosanskohercegovački kandidat za Oscara, biće održana večeras, s početkom u 19 sati, u sarajevskom bioskopu Meeting Point, a od sutra će se ovaj naslov naći u bioskopima, saopštio je distributer Obala art centar.

„Ekskurzija“ prati Iman, koju igra Asja Zara Lagumdžija. Dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi kreću da se šire glasine da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se tako, nenadano, našla usred oluje očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Foto: Promo

Pored Asje Zare Lagumdžije, u filmu igraju i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Foto: Promo

– Film ima tematiku koja je univerzalna, ali se najviše obraća bosanskohercegovačkoj publici. Bilo mi je veoma važno da se oslika kompleksnost ovog društva, a ona se najviše ogleda na Balkanu. Film je nastao kao reakcija na skandal koji se desio pre desetak godina u BiH, gde su navodno devojčice od 13 godina na jednom putovanju ostale trudne. Vest je snažno odjeknula u javnosti i bila preuveličana. Ono što mi je u svemu tome bilo najviše zastrašujuće je odgovor javnosti. Želela sam da istražim kako mlade devojke danas, u ovom polarizovanom društvu, proživljavaju svoju seksualnost – reči su Une Gunjak.

„Ekskurzija“ je prvi igrani film Une Gunjak, laureatkinje Srca Sarajeva za najbolji kratki film „Kokoška“ 2014. S ovim ostvarenjem Gunjakova je, osim na Sarajevo film festivalu, ovenčana i nagradom Evropske filmske akademije za najbolji kratki film.

Ostvarenje „Ekskurzija“ je svetsku premijeru imalo na letošnjem Filmskom festivalu u Lokarnu gde je osvojilo Specijalno priznanje, da bi potom u avgustu, na 29. Sarajevo film festivalu bio prikazan u okviru Takmičarskog programa, ali van konkurencije, u gala selekciji, kao i „Čuvari formule„.

Film je prikazan na Bihać avantura film festivalu, gde je osvojio Gran pri „Unska sirena“, Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom na kojem je ovenčan Zlatnom mimozom za najbolji scenaro (Una Gunjak) i Zlatnom mimozom za najbolju glumicu (Asja Zara Lagumdžija). Uvršćen je bio u selekciju filmskih festivala u Kopenhagenu, Luksemburgu, Rimu, Sao Paolu…

Asja Zara Lagumdžija Foto: Promo

Gunjakova potpisuje scenario i režiju „Ekskurzije“, a u autorskoj ekipi su i direktor fotografije Matijas Pilc, montažerka Klemens Diar, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić…

Sniman je u Sarajevu proleće prošle godine i realizovan kao koprodukcija šest zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar). Producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba), koproducenti „Nukleus film“, „Baš Čelik“, „Salaud Morisset “ i „Mer Film“.

Nakon svetske premijere u Lokarnu magazin „Varajeti“ izdvojio je glavnu glumačku rolu, kao i „Skrin dejli“, navevši da Asja Zara Lagumdžija ima „talenat i veštinu režiranja mladom glumačkom ekipom“.

„Ovo je fascinantan film sa snažnom porukom“, ocenio je „ISC film“, a „Sineuropa“ da je posredi „hrabar i estetski poetičan film“.

Podsetimo, za razliku od Srbije, gde je izbor za našeg kandidata za Oskara za najboji strani film izazvalo polemike i odijum u javnosti, to u BiH nije bio slučaj. Udruženje filmskih radnika, s komisijom koja je od početka bila poznata, odabralo je „Ekskurziju“ kao kandidata za Oskara. Ova zemlja imala je velikog uspeha kad je posredi dodela nagrada Američke akademije za film. „Ničija zemlja“ Danisa Tanovića je 2002. ovenčana Oskarom, a u uži krug ušlo je i ostvarenje Jasmile Žanić „Quo Vadis, Aida?“.

Bonus video: Bono Voks na otvaranju Sarajevo film festivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar