Čajkovski Foto: akg-images / AKG / Profimedia

Rusija ne samo da fizički napada Ukrajinu; takođe pokušava da uništi njenu kulturu i pamćenje. Na okupiranim teritorijama ukrajinske biblioteke su likvidirane, reč "Ukrajina" je izbrisana, a ukrajinski muzeji su uništeni. Naše ministarstvo kulture zabeležilo je više od 800 slučajeva uništavanja: spomenika i umetničkih dela, muzeja, vrednih istorijskih objekata. Ovaj rat je civilizacijska bitka oko kulture i istorije, rekao je Oleksandr Tkačenko, ukrajinski ministar kulture.

Tkačenko podseća u autorskom tekstu za „Gardijan“, da je Vladimir Putin 5. septembra ove godine potpisao ukaz koji se odnosi na „ruski mir“. Kremlj je u dokumentu jasno stavio do znanja da je kultura oruđe, pa čak i oružje u rukama vlade, i da će aktivno koristiti sve mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju, od promocije ruskog baleta do zaštite prava govornika ruskog jezika u inostranstvu, u kako bi unapredio svoje interese.

– U umu Kremlja, svet je podeljen između „tradicionalnih vrednosti“ i „pseudovrednosti“. Ovi drugi predstavljaju liberalnu pretnju prvima, a između njih se vodi nepomirljiva borba. Kremlj se predstavlja kao globalni lider tradicionalnih vrednosti, tvrdeći da je njegova nacija izgrađena na njima. Nakon što je Putin potpisao ovaj dokument, jasno je stavio do znanja da vidi rusku kulturu kao instrument imperijalističke politike svoje nacije – smatra ministar.

Oleksandr Tkachenko Foto:Tarasov Volodymyr/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusku kulturu su, ističe, pripadnici Kremlja koristili da opravdaju svoj strašni rat.

– Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova, nedavno je na televiziji citirao pesmu Aleksandra Puškina „Klevetnicima Rusije“. U emisiji su prikazani snimci sastanka G7, slika Džoa Bajdena na pozadini američke zastave i simboli ruske slave. Putin insistira da su Ukrajina i Rusija „jedna nacija“, dok namerno pokušava da uništi sve što je u vezi sa Ukrajinom. Uprkos njegovim pokušajima, ovaj rat je otvorio prozor mogućnosti da se Ukrajinci vide i čuju. Kroz bol i tragediju, ponovo otkrivamo ukrajinsku kulturu – jasan je Tkačenko.

Široj javnosti je poznato da je čuvena božićna himna „Carol of the Bells“ ukrajinskog porekla: to je ukrajinska narodna melodija „Shchedryk“, podseća ministar, od koje je sjajni ukrajinski kompozitor Nikola Leontovič stvorio svetsko remek-delo. Ovog meseca planiraju se velike proslave u čast godišnjice Shchedryka.

– Danas ukrajinske melodije i glasovi zvuče snažno na najprestižnijim svetskim scenama – bilo da je to Kraljevska opera u Londonu, Metropoliten opera u Njujorku ili La Skala u Milanu. Ukrajinski operski pevači su među najboljima na svetu. Ranije ove godine, Ljudmila Monastirska zamenila je Ruskinju sopran Anu Netrebko, koja se povukla iz Met opere pošto je odbila da osudi Putina. Bojkot ruske kulture je važan korak. Ne govorimo o otkazivanju Čajkovskog, već o pauziranju izvođenja njegovih dela dok Rusija ne prestane sa svojom krvavom invazijom!

Ukrajinske kulturne institucije su ovu odluku već primenili i sa Čajkovskim i sa drugim ruskim kompozitorima.

– Pozivamo naše saveznike da učine isto. Već su mnoga pozorišta i kulturni prostori koji su ranije odbijali da izvode rusku muziku ili da sarađuju sa ruskim umetnicima koji podržavaju rat od tada obnovili svoje veze. A ukrajinska kultura ima toliko toga da ponudi. Naši kompozitori su proizveli remek-dela, a naši pisci ne treba da budu ništa manje cenjeni od ruskih kolega. Ukrajinska književnost ima duboke korene i još uvek se aktivno razvija. Naša likovna umetnost deli svoje poreklo sa bogatom kulturnom istorijom Evrope – ističe ukrajinski ministar i zaključuje:

– Predstavnici ukrajinske kulture danas smatraju svojom misijom prevazilaženje nasilja i razaranja koje je izazvala Rusija. Odbacivanje predstavnika ruske kulture koji podržavaju njen totalitarni režim i sprečavanje koncerata ruskih izvođača koji otvoreno podržavaju njen agresorski rat su svesni koraci koje treba preduzeti zrelo demokratsko društvo. Uz političke i ekonomske sankcije, one će biti neophodne ako želimo da pobedimo ruski totalitarni projekat!

Bonus video: Prvi koncertni klavir Kolarca ponovo u zadužbini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare