Foto:Facebook/Mokrin House

U Mokrin House-u, od 27. do 29. novembra biće organizovan Rurban Days, a tokom tri dana program će biti fokusiran na filozofsku i umetničku percepciju autonomije.

Rurban Days ove godine organizuju Škola autonomije i Mokrin House, a fokus programa je na traganju za odgovorima na pitanja kao što su šta je autonomija danas, kad smo više nego ikad zavisni od globalnih tokova koji utiču na naš život, može li nam umetnost pomoći da stvorimo ostrvo gde ćemo moći da živimo svoju autonomiju i neki bolji život, i šta to danas uopšte znači, navodi se u saopštenju.

Pored Mokrin House-a, u stvaranju programa učestvuje i „Škola autonomije” sa Visa čiji osnivač je Srećko Horvat, jedan od vodećih filozofa svoje generacije, autor desetak knjiga prevedenih na petnaestak jezika. Poslednja koja je prevedena na naš jezik je „Posle apokalipse”.

Tekstove Srećka Horvata objavljuju „The Guardian”, „The New York Times” i „Der Spiegel”. Na predavanju „Onkraj distopije: od krize do autonomije”, koje će u okviru Rurban Days-a održati ove godine, daće pregled trenutne krize — od klimatske krize do rata kao trajnog stanja — kao i moguće odgovore i obrise horizonta sveta nakon Apokalipse.

Predstaviće i svoje iskustvo „Škole autonomije”, gde u poslednje vreme sa glumcem Goranom Bogdanom i drugima radi na konkretnom eksperimentu autonomije. Deo programa je i razgovor Gorana Bogdana sa spisateljicama Rumenom Bužarovskom, Sašom Savanović i piscem Stefanom Boškovićem.

Poseban gost Rurban Days-a je Želimir Žilnik, naš slavni režiser koji se upravo vratio sa američke turneje. Iz njegovog bogatog opusa biće odabrana retrospektiva filmova koje će publika moći da vidi u Mokrin House-u. U razgovoru sa Srećkom Horvatom, Žilnik će se, osim na sopstveni rad, kontekstualizaciju filmova i njihovom rezoniranju danas, osvrnuti i na današnju filmsku industriju i mogućnosti umetničke autonomije u sistemu koji je primarno orijentisan na profit.

Deo programa Rurban Days-a ove godine je konkurs na temu „Šta je za mene autonomija”, na kom učestvuju studenti slanjem eseja, aformizma, poeme, fotografije, crteža ili videa. Žiri je odabrao najbolja dela, a studenti koji su njihovi autori pozvani su da učestvuju na Rurban Days-u.

Studentima je omogućen besplatan smeštaj u Mokrin House-u tokom trajanja programa.

Ovaj događaj zatvara se 29. novembra koncertom slovenačke grupe Laibach koji je otvoren za širu javnost. Koncert počinje u 20 sati, a karte se mogu kupiti u prodajnoj mreži Gigstix-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar