Foto: Francis Specker / Alamy / Alamy / Profimedia

Dramski pisac Ronald Harvud, autor komada "Garderober", "Majstor", "Na čijoj strani" i dobitnik Oskara za scenario za film "Pijanista", preminuo je u 86. godini u Velikoj Britaniji, prenose britanski mediji.

Harvud, autor više knjiga, među kojima je i „Kvartet“, preminuo je prirodnom smrću u utorak u svom domu u Saseksu, piše BBC, pozivajući se na njegovu agentkinju Džudi Deiš.

„Garderober“, njegovo najpoznatije delo, prvi put postavljeno je na scenu 1980. godine, a godinu kasnije po njemu je snimljen i film. „Garderober“ je sa uspehom igran devedesetih godina i u beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ulogu ostarelog glumca iz Šekspirovih komada igrao je Ljuba Tadić, a njegovog garderobera Petar Kralj.

Harvud je 1994. godine posetio i premijeru tog komada u JDP. U srpskim pozorištima igrale su se i njegove predstave „Majstor“ (Narodno pozorište) i „Na čijoj strani“ (Atelje 212), kao i drugi komadi.

Ronald Harvud sa
Oskarom za „Pijanistu“ Foto: JOHN G. MABANGLO / AFP / Profimedia

Uloge u filmskoj verziji „Garderobera“ igrali su Albert Fini i Tom Kortni, koji je za tu ulogu bio nominovan za Oskara.

Harvud, koji je rođen u Južnoafričkoj Republici i u Velikoj Britaniji je živeo od ranih pesedetih godina prošlog veka, tvrdio je da je bio zbunjen uspehom tog filma, piše „Gardijan“.

„Ne znam šta je tajna uspeha tog komada, zaista ne znam. Bio je to moj prvi veliki uspeh, naravno, i volim ga, i veoma sam ponosan na taj komad, ali sam zbunjen njegovom popularnošću. I dalje sam ponosan na vezu i osećanja vezana za taj komad, to je komad o emocijama; nije to komad o pameti, nego o srcu i to je to što volim u njemu“, ispričao je dramski pisac britanskim novinarima pre četiri godine.

Harvud je bio nonimovan za Oskara za „Garderobera“, a zlatnu statuu osvojio je 20 godina kasnije, za scenario za film „Pijanista“ Romana Polanskog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar