Roman Polanski Foto: Profimedia.rs

Film Romana Polanskog “Optužujem” nominovan je u 12 kategorija za nagradu Cezar, francuski pandan Oskaru, ali je slavni reditelj odlučio da se ne pojavi večeras na 45. festivalskoj ceremoniji u Parizu strahujući da će biti “javno linčovan” zbog procesa koji se vode protiv njega zbog silovanja.

Protiv Romana Polanskog vodi se nekoliko sudskih postupaka zbog seksualnog zlostavljanja i silovanja, a poslednja optužnica podignuta je nakon tvrdnji francuske fotografkinje Valentin Monije da ju je kultni reditelj silovao 1975. godine, u njenoj 18. godini, na skijanju u Švajcarskoj. Polanski je te optužbe odbacio. Francusko-poljski reditelj, podsećanja radi, napustio je pre 43 godine SAD nakon optužbi da je zaveo maloletnicu, odnosno drogirao i imao seksualne odnose sa trinaestogodišnjom devojčicom u Los Anđelesu, i od tada je za njim raspisana poternica u toj zemlji.

Više feminističkih pokreta pozvalo je na bojkot večerašnje ceremonije u Parizu i najavilo je proteste, a oko dvorane gde je zakazana dodela Cezara polepljeni su leci, plakati i ispisani su grafiti protiv reditelja.

„Aktivistkinje mi već prete javnim linčom. Fantazije nezdravih umova sada se prihvataju kao činjenice. Svi unapred znamo šta će na kraju ispasti od ove večeri“, naveo je Polanski u saopštenju poslatom novinskim agencijama nakon odluke da se ne pojavi na dodeli, dodajući da je odlučio da ne prisustvuje dodeli da bi „zaštitio svoje saradnike i porodicu“.

Gestu glavnog favorita za „francuskog Oskara“ prethodila je i odluka uprave francuske Akademije filmske umetnosti 13. februara da „kolektivno podnese ostavku“, što je posledica optužbi za netransparentan rad, ali i polemika vezanih za nominovanje Polanskog.

Film „Optužujem“ („J’accuse“), zasnovan na aferi Drajfus s kraja 19. veka, kandidovan je za Cezara za najbolji film i najbolju režiju, kao i u još 10 kategorija. Ovo ostvarenje će, inače, publika Festa moći da pogleda u četiri termina od 5. do 7. marta u beogradskim bioskopima.

Filmovi „Jadnici“ Lađa Lija i „Bel epok“ Nikole Bedoa imaju po 11 nominacija za Cezara, a jednu manje „Portet dame u požaru“ Selin Skjame.

Za najboljeg glumca nominovani su Žan Dižarden („Optužujem“), Damijen Bonar („Optužujem“), Danijel Otej („Bel epok“), Vensan Kasel („Specijalisti“) i Reda Kateb („Specijalisti“). U trci za Cezara za najbolju glumicu su Adel Enel („Portet dame u požaru“), Noemi Merlan („Portet dame u požaru“), Anais Demustije („Alisa i gradonačelnik“), Eva Grin („Proksima“), Kjara Mastrojani („Soba 212“), Karin Vijar („Savršena dadilja“ i Dorija Tilije („Bel epok“).