Foto: Promo

U izdanju Lagune objavljena je knjiga Mirka Demića „Ruža pod ledom“, koja sadrži pedeset priča uokvirenih legendom o ruži pod ledom, početku porodičnog ’Postanja’, posvećenih životu njegovih sunarodnika iz Hrvatske.

Mirko Demić je romanopisac, pripovedač, esejista i dramski pisac. Objavio je jedanaest knjiga proze, eseje, publicističke tekstove, drame.

Roman „Ruža pod ledom“ započinje događajem koji ima snažan simbolički karakter: susretom dalekog pretka i pripovedača, njegovog potomka, na razmeđi jave i sna, u ogledalu zaleđenog izdana. Autentičnost pripovedanja u romanu postiže se korišćenjem tehnike skaza u gotovo gnomskim dijalozima, jednostavnošću izraza i bogatstvom značenja, što doprinosi tome da ovaj roman bude univerzalna životna priča koju priča čovek na granici, bilo kad i bilo kojoj, pokušavajući bar na ovaj način da okupi svoj raseljeni svet, kaže se u saopštenju izdavača.

„Najsnažniji podstrek za pisanje ove knjige bila je smrt majke. Njen odlazak sam pokušao da ublažim sećanjima na detinjstvo i vreme kada sam bio u njenoj blizini. Oživljavao sam zatomljene slike iz godina odrastanja, a sa njima i događaje i bića koji su ga obeležili. Nisam slutio da je, uporedo sa mnom, i detinjstvo sazrevalo dobijajući nove boje i nudeći nova značenja. Pri sklapanju knjige koristio sam delove mojih prvih i neretko neuspelih književnih pokušaja. Oni su u novom osvetljenju zaživeli drugačiji i ispunili praznine u sećanju“, kaže Mirko Demić.

Po rečima književnice Ljubice Arsić: „Svet koji Demić opisuje više ne postoji, osim u sećanju preživelih svedoka, a čitalac ima doživljaj da se, samo zbog njega, građenjem priče, sve obnavlja pred njegovim očima… Inspirisan senzibilitetom velikog Branka Ćopića, pripovedač kroz naočare pesnika i deteta daje sliku porodice s prijateljima i komšijama kao izvor suštinskog znanja o onome što nas okružuje.“

Bonus video: Srđa Anđelić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar