Vila fazanka Foto: Promo

Predstavljanje romana “Vila Fazanka” Bojana Krivokapića, jednog od nominovanih za ovogodišnju Evropsku nagradu za književnost, održaće se u sredu, 3. jula od 19 časova u Kulturnom centru Grad u Beogradu.

Ana, glavna junakinja ovog romana, po povratku iz inostranstva gde je provela skoro ceo radni vek, kupuje stan „s pogledom na Dunav i Dom armije”. Pokušava da se udomi, ali joj ptice iz prošlosti ne daju mira. Jednog avgusta odlazi na sever ravnice, u Vilu Fazanku, da pričuva kuću i psa svoje najbolje prijateljice. To je početak grozda priča, susreta i odnosa nekih naizgled običnih, ali i vrlo neobičnih likova. Tu je i Granda, mađarska vižla, koja neumorno maše repom. Ovo je roman o mirnoj ravnici koja bubri kao potkožni prišt, i iz koje glasovi prošlih vremena i nekadašnji stanari stuštenih kuća svojim višeglasjem ne dopuštaju velu zaborava da ih prekrije. „Vila Fazanka“, u kojoj se jedan u drugi prelivaju ambijent primorski i ravničarski, roman je i o mogućim ljubavima i svetu u kojem gubici ne moraju da nas povuku na dno, već nam otvaraju nove spoznaje i dovode nas do spokoja.

Bojan Krivokapić Foto: Pera Knežević

– Sećam se dana kad sam obavešen da je „Vila Fazanka“ nominovana za ovu prestižnu nagradu. Bio sam na ulici, telefon je zazvonio, pažljivo sam slušao glas s druge strane i pazio da se okliznem i ne padnem. Taj dan ću pamtiti po ushićenju i poledici. Ostao sam ushićen i nisam proklizao. Mislim da je važno i jedno i drugo – priča nam Bojan.

Odluku da Srbiju predstavlja Bojan Krivokapić sa delom “Vila Fazanka” doneo je žiri kojim je predsedavao Zoran Paunović, a članovi su bili Dragan Babić i Srđan Tešin.

–  Nema sumnje da je Bojan Krivokapić osebujna pojava na srpskoj i regionalnoj književnoj sceni. Sticajem okolnosti, ili je karma tako htela, kao član različitih žirija pratim njegov rad od samih početaka, još od njegove knjige priča „Trči Lilit, zapinju demoni“, koja je osvojila nagradu „Đura Đukanov“, preko romana „Proleće se na put sprema“, koji je nagrađen regionalnim priznanjem „Mirko Kovač“, pa sve do romana „Vila Fazanka“. Kao žiri, imali smo zbog strogih konkursnih pravila prilično složen zadatak da odaberemo naslove iz tekuće domaće produkcije koje bismo nominovali za EU nagradu. Izdvojili su se u finalu romani Filipa Grujića „I onda opet, iz početka“ i Bojanova „Vila Fazanka“. Jednoglasno smo, odlučili da nominujemo Bojanov roman. Jer, pozitivna recepcija njegove knjige u zemlji i regionu potvrđuje ispravnost naše odluke. Ovaj kaleidoskopski roman, koji snažno uokviruje ravničarski splin i primorski ambijent, progovara o najdubljoj intimi, kao i o preživljenim vremenima koja žuljaju poput kamička u cipeli – rekao je za “Novu” pisac Srđan Tešin.

Bojan Krivokapić rođen je 1985. u Bačkoj Topoli. Diplomirao je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Živi u Novom Sadu. Književni tekstovi su mu prevedeni na italijanski, nemački, mađarski, albanski, engleski, slovenački i makedonski jezik. Do sada je objavio kratke priče „Trči Lilit, zapinju demoni“, poeziju u izdanjima „Žoharov let“ i „Gnezdo dečaka“, i romane „Proleće se na put sprema“ i „Vila Fazanka“. Dobitnik je brojnih nagrada za prozu: “Ulaznica”, Zrenjanin, “Đura Đukanov”, Kikinda, “Edo Budiša”, Pazin, “Lapis Histriae”, Umag, “Biber”, Beograd – Sarajevo, “Milutin Uskoković”, Užice, “Laza K. Lazarević”, Šabac, kao i nagrade Mak Dizdar za zbirku poezijeu Stolcu. Za roman „Proleće se na put sprema“ dobija Nagradu “Mirko Kovač” za najbolje delo mladog autora u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. 

Roman „Vila Fazanka“ objavila je Izdavačka kuća Areté i bio je u nominaciji za Evropsku nagradu za književnost čiji je  dobitnik ovogodišnje Evropske nagrade za književnost je danski autor Theis Ørntoft za roman „Jordisk“ (Worldly). Naši dosadašnji laureati su Jelena Lengold, Uglješa Šajtinac, Darko Tuševljaković i Dejan Tiago Stanković.

Vila fazanka Foto: Promo

Razgovor sa autorom moderiraće spisateljica Marijana Čanak. Događaj se realizuje u saradnji KC Grad sa Kreativnom Evropom i Evropskom nagradom za književnost, u okviru programske platforme Booking.

Bonus video: GOST: Pisac Vladan Matijević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar