Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Slavni Rikardo Muti dirigovaće omladinskim orkestrom na otvaranju 31. Festivala u Raveni sledećeg meseca na, kako su to organizatori nazvali, prvom koncertu na otvorenom u Italiji od ukidanja karantina.

Italijanska vlada će dozvoliti koncerte i druge žive nastupe počev od 15. juna, kada većina pozorišta tradicionalno privodi kraju svoje sezone i kada počinju letnji festivali.

Kako izveštava AP, festival u Raveni biće otvoren 21. juna, nastupom Omladinskog orkestra „Luiđi Kerubini“ u tvrđavi Roka Brankaleone iz 15. veka. Publika će biti ograničena na 250 ljudi, sa obaveznim maskama.
Muzičari (svi mlađi od 30 godina) na sceni držaće distancu od jednog do dva metra (za duvače), a nastupiće samo jedan pevač, sopran Roza Feola.

Rikardo Muti rođen je u Raveni, gde je njegova supruga osnovala ovaj festival pre 30 godina. Kristina Macavilani Muti uskoro će predstaviti program, sa oko 40 koncerata koji će biti održani između 21. juna i 30. jula. Pošto će broj gledalaca biti ograničen, nastup će biti prenošen onlajn za ceo svet.
Ovogodišnje izdanje biće održano u čast najpoznatijeg počasnog građanina Ravene, Dantea Aligijerija, koji je preminuo u ovom gdradu 1321. godine.

Operski svet najviše je pogođen pandemijom u Italiji, zbog povećane pretnje od zaraze među horovima i pevačima.

Generalni menadžer milanske Skale, Dominik Mejer, rekao je u četvrtak na digitalnoj konferenciji za medije, da će kriza sveta klasične muzike da se prenese i u 2021, kada više ne bude vladinih programa za pomoć u pokrivanju plata pozorišnih radnika a kada će posete sigurno biti manje.
– Nema baš mnogo momenata u istoriji kada je budućnost društva bila ovoliko neizvesna. Moramo da nastavimo, da izguramo svoju umetnost napred i učinimo sve da se publika vrati u pozorišta, da budemo zajedno, i da zajedno iskusimo emociju pred jednim izvođenjem – rekao je Mejer.

Prema njegovom mišljenju, rešenje na duže staze leži u dovođenju porodica i dece u pozoritša, kako bi se od malena gajila ljubav prema ovoj vrsti performansa, ali i u sniženim cenama ulaznica – on kaže da su te cene prečesto određene „ljudima koji ne moraju da plaćaju ili nemaju problem da plate“.

Mejer je apelovao za pomoć honorarnim pevačima i izvođačima koji nisu mogli da rade tokom pandemije a nisu obuhvaćeni raznim vidovima pomoći nezaposlenim članovima orkestra ili pozorišnim radnicima.
– Voleo bih da Skala ima svoju uogu koju je uvek imala u ponovnom podizanju društva posle jednog ovakvog teškog trenutka – rekao je Mejer.
Njegova kuća biće zatvorena do septembra, ali će održati Verdijev Rekvijem i Betovenovu Devetu simfoniju u milanskoj katedrali (duomu) u znak sećanja na žrtve koronavirusa u Italiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar