Rijuči Sakamoto oto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

"Nadam se da ću još malo moći da stvaram muziku", poručio je japanski kompozitor, pop muzičar i Oskarovac Rijuči Sakamoto, otkrivajući da se ponovo bori sa kancerom.

Poznati kompozitor, nekadašnji član grupe Yellow Magic Orchestra, u poruci na svom sajtu naveo je da su je to saznanje bilo „obeshrabrujuće, a zahvaljujući izvrsnim lekarima koje sam sreo, operacija je uspela. Sada sprovodim terapije“, prenosi „Gardijan“.

„S obzirom na ovakve okolnosti, biće mi teško da putujem na dužim relacijama. Ipak, nastaviću da radim koliko god mogu tokom tretmana… Od sada ću živeti sa kancerom. Ali nadam se da ću moći još malo da stvaram muziku“, poručio je Sakamoto, zahvaljujući se lekarima i osoblju.

Sakamoto, jedan od najpoznatijih japanskih muzičara, proslavio se kao član pop grupe Yellow Magic Orchestra krajem sedamdesetih godina, a potom je izgradio impozantnu solo karijeru. Do sada je objavio 19 solo albuma, a sarađivao je sa mnogim zvezdama popularne muzike poput Brajana Vilsona, Igija Popa, Dejvida Bouvija, Dejvida Birna i Dejvida Silvijana.

Za muziku iz „Poslednjeg kineskog cara“ (1987) Bernarda Bertolučija nagrađen je Oskarom, Gremijem i Zlatnim globusom, a i sam se pojavio na filmu, zajedno sa Dejvidom Bouvijem, u ostvarenju „Srećan Božić, gospodine Lorens“ (1983), za koji je komponovao i muziku.

Pre kancera unutrašnjih organa, Sakamotu je 2014. godine utvrđen i tumor grla, nakon čega se povukao na godinu dana da bi se fokusirao na terapije. Taj period opisao je kao najbolniji u svom životu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar