Richard Deacon Foto:EPA/FEDERICO GAMBARINI

Jedan od najistaknutijih vajara današnjice Ričard Dikon održaće predavanje "U potrazi za nečim" danas u 17.30 časova u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, a u četvrtak, 19. septembra u 19 sati u Galeriji DOTS na Donjem Kalemegdanu biće otvorena prva samostalna izložba slavnog umetnika u Srbiji, istog naziva kao i predavanje u SANU.

Ričard Dikon danas je vodeći britanski vajar i laureat prestižnih nagrada, podsećaju iz SANU. Tokom višedecenijske karijere izdvojio se po prepoznatljivom skulptorskom pristupu, konstantno se poigravajući upotrebom različitih materijala poput laminiranog drveta, polikarbonata, tkanina i gline, pa kombinovanjem organskih formi i tehničkih elemenata, a umetnikov opus karakteriše izuzetna fluidnost. Smelost u umetničkom eksperimentu i osoben crtež prepoznaju se kao jedina konstanta u Dikonovom stvaralaštvu.

Richard Deacon Foto:EPA/PETER STEFFEN

Slavni umetnik prisutan je i u vizuelnom identitetu Beograda, i to zahvaljujući skulpturi „Odande-dovde“ (postavljena na Kalemegdanskoj pasareli), koju je 2019. uradio u tandemu sa Mrđanom Bajićem.

Ričard Dikon, koji je rođen u Velsu 1945, započeo je obrazovanje na Umetničkom koledžu Somerset u Tontonu 1968, nastavio studije na Umetničkoj školi Sent Martins i na Kraljevskom umetničkom koledžu u Londonu. Pohađao je kao vanredni student i Umetničku školu Čelsi u Londonu, gde je 1978. u Galeriji Brikston održao prvu samostalnu izložbu u karijeri. Potom su se ređale postavke u Tejt galeriji, Umetničkoj galeriji Vajtčapel i Tejt galeriji u Liverpulu, pa u Južnoj Americi. Dikon je bio jedan od trojice umetnika koji su predstavljali Vels na 52. Bijenalu umetnosti u Veneciji 2007. godine. Redovno izlaže u Galeriji Lison u Londonu, u Marijan Gudman galeriji u Njujorku, u LA Luver galeriji u Los Anđelesu, u Galeriji Suzan Otesen u Kopenhagenu, u Galeriji Šulte u Berlinu, i u Galeriji Ropak u Parizu i Salcburgu. Od 1981. godine, Dikon je učestvovao na brojnim značajnim grupnim izložbama širom sveta, uključujući Bijenale u Sao Paolu, Karnegi Internacional, Bijenale u Sidneju i Dokumenta IX 1992.

Ričard Dikon Foto: Ken Adlard

Njegova prva retrospektiva „Deo koji nedostaje“ održana je u Muzeju savremene umetnosti u Strazburu 2010. godine. Velika retrospektiva njegovih radova prikazana je u Tejt Britan galeriji 2014, a desetogodišnja retrospektiva „Na drugoj strani“ u Umetničkom muzeju Vintertur godinu dana kasnije. Dikon je 2017. ostvario prvu sveobuhvatnu muzejsku izložbu u Sjedinjenim Američkim Državama pod nazivom „Kako vidiš, tako i jeste“ u Muzeju lepih umetnosti u San Dijegu. Iste godine Muzej Midelhajm u Antverpenu organizovao je izložbu „Neko vreme“.

„Među očima“ naziv je prve javne narudžbine koja je postavljena u Torontu 1990. godine. Od tada je Dikon realizovao brojna naručena umetnička dela širom sveta, od Novog Zelanda, preko Nemačke, Francuske, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Španije, Holandije, Kine, Singapura, SAD-a, Norveške i Švajcarske, do Japana.

Hod br. 7, 2024 Foto: Ken Adlard

Od 1977. do 1992. godine Dikon je bio gostujući predavač vajarstva na različitim umetničkim školama, uključujući Centralnu školu umetnosti i dizajna u Londonu, Umetničku školu Čelsi, Politehničku školu grada Šefilda, Umetničku akademiju u Batu i Umetničku školu Vinčester. Takođe je predavao u Ateljeu 63 u Harlemu i na Kraljevskoj akademiji u Amsterdamu. Bio je gostujući profesor na Visokoj školi primenjenih umetnosti u Beču i predavač na master studijama Bezalel Akademije umetnosti i dizajna u Jerusalimu. Bio je i profesor na Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu i Umetničkoj akademiji u Dizeldorfu.

Foto: Promo

Ričard Dikon je 1987. godine dobio prestižnu Tarnerovu nagradu, koju dodeljuje Tejt Galerija. Godine 1995. odlikovan je nagradom Robert Jakobsen, dok je 2013. dobio priznanje Fondacije Barnet i Anali Njuman. Dikon je 2017. nagrađen priznanjem Ernst Franc Fogelman za skulpturu u Hajlbronu. Još 1998. izabran je za člana Kraljevske akademije, a 2010. za člana Umetničke akademije u Berlinu.

Medved, 2024 Foto: Ken Adlard

Zvanje Viteza umetnosti i književnosti u Francuskoj dodeljeno mu je 1997. godine, dok je 1999. odlikovan titulom Komandanta Najizvrsnijeg Reda Britanske Imperije. Univerzitet u Lesteru mu je 2005. godine dodelio počasni doktorat. Dikon je 2013. postao počasni član Univerziteta umetnosti u Londonu, 2015. izabran za člana Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu, a 2017. postao je počasni saradnik Umetničkog koledža u Plimutu.

Bez obzira na sve uspehe, kojima se diči, Dikon ima običaj da kaže kako umetnost nije nešto što se može racionalno objasniti:

– Da li ste se ikada borili s tim da pronađete razloge zbog kojih se bavite svojim poslom? Ja jesam i imao sam mnogo depresivnih trenutaka i perioda kada je bilo prokleto teško.

Sačinjeno od ovoga br. 6, 2023, Foto: Mareike Tocha

Ričard Dikon, koji živi i radi u Londonu, na izložbi u galeriji DOTS predstaviće radove iz pet ciklusa nastalih u prethodnih nekoliko godina, koji nisu do sada bili izlagani. Kustoskinje izložbe „U potrazi za nečim“ su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, a postavka će trajati do 7. decembra.

Bonus video: Mikelanđelo Pistoleto u MSUB 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar