Foto: Album - Prisma / Album / Profimedia, Marko Fuchs/Copyright Archiv und Bibliothek des Erzbistums München und Freising

Više od 4.000 stranica dosad nepoznatih beleški predavanja nemačkog filozofa Hegela pronašao je istraživač Klaus Fiveh u biblioteci nadbiskupije Minhena i Frajsinga.

– Otkriće ovih rukopisa je uporedivo sa pronalaskom nove kompozicije Betovena ili dosad nepoznate slike Konstabla – rekao je Fiveh, profesor Fridrih Šiler univerziteta u Jeni, piše londonski list Gardijan.

Prema njegovim rečima, prva čitanja beleški ukazuju na nova shvatanja kako je Georg Vilhelm Fridrih Hegel (1770-1831) oblikovao svoje uticajne ideje o estetici i filozofiji lepote i umetnosti, odnosno kako je analizirao Šekspirova dela da bi razvijao svoje ideje.

Smatra se da je zapise načinio Fridrih Vilhelm Karove, jedan o studenata univerziteta u Hajdelbergu kome je Hegel predavao između 1816. and 1818. godine.

– Glavni delovi Hegelovog dela poznati su samo kroz njegova predavanja, tako da naučnici već dugo pokušavaju da pronađu transkripte. Nekoliko je pronađeno i objavljeno u 19. i 20. veku, ali je tokom godina otkrivanje novog materijala postajalo sve manje i manje verovatno – kaže profesor.

Foto: Marko Fuchs/Copyright Archiv und Bibliothek des Erzbistums München und Freising

Hegelova dela i ideje čuveni su po teškoći razumevanja. Britanski filozof Bertrand Rasel opisao je Hegela kao „najtežeg za razumevanje među najvećim filozofima“, a Fiveg se nada da će novi dokumenti možda doneti jasniju sliku. Tim međunarodnih stručnjaka sastaviće zapise u jednu ediciju. Tim će predvoditi Fiveg i Kristijan Ilijes, profesor filozifije na Univerzitetu u Bambergu. Fivegovo otkriće je verovatno najveće te vrste ikada.

Iako je istraživanje materijala tek počelo, već je došlo do jednog značajnog nalaza: kutije sadrže transkript sa jednog od prvih predavanja koje je Hegel održao o estetici.

Trenutno, svako znanje o Hegelovim razmišljanjima o estetici potiče iz mnogo kasnijih predavanja održanih u Berlinu. Njih je nakon njegove smrti objavio njegov učenik Hajnrih Gustav Hoto koristeći kombinaciju transkripata predavanja i Hegelovih beleški. Pošto nije bilo drugih izvora sa kojima bi se ovo uporedilo, pojavila su se pitanja koliko je na ovaj materijal uticao Hoto. Stoga bi otkriće ranih predavanja moglo pomoći da se konačno sve razjasni.

– Hegel je prvo držao predavanja o estetici u Hajdelbergu. Dok je držao predavanja u Berlinu, značajno je preradio svoje ideje – rekao je Ilis i zaključio:

– Ovo je prvi put da je pronađen bilo kakav transkript ovih originalnih predavanja iz Hajdelberga. Ovo je revolucionarno otkriće!

Bonus video: Dragan Velikić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar