Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Žena danas mora pratiti život naroda, čovečanstva, pratiti razvitak društvenih pitanja, literaturu, umetnost i politiku. Mi nismo nove žene, kako nas zovu, nismo ni stare. Mi stojimo na raskršću, zamišljene, gledajući svuda unaokolo, ne bi li mogle ugledati put koji nas vodi željenoj meti", reči su filozofkinje, koreografkinje i aktivistkinje Mage Magazinović iz 1905. godine, koja je jedna od 18 uspešnih žena u čiju čast je danas otvorena izložba "Velikanke srpske kulture" u Domu Jevrema Grujića.

Postavka autorki Branke Conić, dr Gordane Bekčić i Ružice Opačić predstavlja slavne žene srpske istorije koje su svojim delima, hrabrošću i doprinosom srpskoj kulturi i celokupnoj istoriji uticale na razvoj srpske misli i društva. Među njima su Milica Stojadinović Srpkinja, Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Draga Ljočić, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Jelisaveta Načić, Vidosava Kovačević, Anica Savić Rebac, Zora Petrović, Desanka Maksimović, Leposava St. Pavlović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Marić, Ljubica Cuca Sokić i Soja Jovanović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Ove žene zaslužuju da se svakodnevno pominju u našem društvu. Imale su nesavladivu silu da se bore za svoju profesiju i time su zadužile naše društvo. Vrlo često su u tom plamenu i prerano sagorele, ali mnoge su i doživele duboku starost u svojim mali ateljeima. Ova izložba ne govori samo o prošlosti. U saradnji sa galerijama napravile smo selekciju savremenih umetnica koje su dostojne naslednice naših velikanki – rekla je Branka Conić.

Da je ova postavka samo početak dugačkog puta sa ciljem da se osvetle važne žene iz naše istorije, istakla je koautorka Gordana Bekčić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Inspiraciju smo pronašlje i u porodici Jevrema Grujića u kojoj su brojne uspešne žene. Mnoge slikarke, naučnice i književnice su potpuno zaboravljene ili nedovoljno istražene. Patrijarhalno društvo u kojem su odrastale je načinilo da postanu i revolucionarke jer su, svaka u svojoj branši, morale da se bore sa stereotipima i stegama. I uspele su – rekla je Bakčićeva.

Domaćin Doma Jevrema Grujića Lazar Šećerović istakao je da je ova izložba zapravo „poklič, manifest ljubavi, divljenja, obožavanja i cenjenja svega onoga što su te veličanstvene žene učinile.“

– Ovo je omaž i čast je da im se duboko poklonimo i da im damo mesto koje zaslužuju – rekao je Šećerović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Naziv „velikanke“ nećete često čuti jer smo, kako je istakla poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, navikli na velikane u mnogim oblastima, „ipak, nemerljivo je veće znanje i uticaj koje su nam mnoge žene ostavile nego što je njihovo mesto koje su zauzele u enciklopedijama“.

Izložbu „Velikanke srpske kulture“ zvanično je otvorila ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

– Ova izložba predstavlja jedinstvenu priliku da se njeni posetioci na jednom mestu bolje upoznaju sa likom i životima žena čija dela su ostala neprolazna i zauvek upisana na najlepšim stranicama naše kulture. Za čitavo srpsko društvo, a naročito mlađe generacije, neophodno je iznova naglasiti koliko su bitnu ulogu žene imale u kulturnom i umetničkom životu Srbije. Podsetiću i da je sama reč „kultura“ ženskog roda – rekla je Gojkovićeva i dodala:

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Posebno je važno podvući da su mnoge od njih, a naročito velikanke kojima je ova izložba posvećena, živele i stvarale u vremenima u kojima prava žena nisu bila prepoznata na način na koji jesu danas, u savremenom svetu.

Na izložbi je dostupan i veliki izbor ličnih predmeta ovih velikanki, poput violine Ljubice Marić, ličnih predmeta Milene Pavlović Barili, šešira Desanke Maksimović, kucaće mašine Isidore Sekulić i mnogih drugih dragocenosti koje će moći da se pogledaju do  27. marta.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar