Uhvaćeni na izvoru – Slovenačka deca Lebensborna, kadar iz filma

Deseti "Dani slovenačkog filma" biće održani od 10. do 14. maja u Jugoslovenskoj kinoteci i predstaviće retrospektivu odabranih filmova slovenačkih autora od 2015. godine do danas, saopštili su organizatori.

Ambasador Slovenije Damjan Bergant je povodom jubileja poručio da su „Dani slovenačkog filma“ „najznačajnija i najposećenija slovenačka kulturna manifestacija u Srbiji“.

Prema njegovim rečima, pored projekcija savremenih i klasičnih slovenačkih filmova tokom deset godina odvijali su se i brojni prateći događaji, uz učešće slovenačkih filmskih poslenika, „koje su ljubitelje filma upoznale sa svetom slovenačke kinematografije“.

Milko Bambič In Statu Nascendi, kadar iz filma

Kako je najavljeno, na otvaranju 10. maja (17:30) biće premijerno prikazani dokumentarni filmovi „Milko Bambič: In Statu Nascendi” Radovana Čoka, „Uhvaćeni na izvoru – Slovenačka deca Lebensborna” Maje Vajs (Weiss) i „Ita Rina – Diva iz Divače” Vladimira Šojata.

U nastavku manifestacije u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazano još šest dugometražnih ostvarenja po izboru umetničkog direktora revije Dragomira Zupanca, navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, 11. maja je na programu igrani film „Ples na kiši” reditelja Boštjana Hladnika, a iste večeri televizijski film „Besne lisice“ Borisa Jurjaševiča.

Na programu 12. maja su dokumentarac „Muzika je vremenska umetnost 3: LP Laibach” Igora Zupea i igrani film „Neću više da budem luzerka” Urše Menart, dok su 13. maja dokumentarac „Priča o Savi“ Rožlea Bregara i igrani film „Priče iz kestenove šume“ Gregora Božiča.

Uhvaćeni na izvoru – Slovenačka deca Lebensborna, kadar iz filma

„U toku revije ‘Dani slovenačkog filma’ biće prikazani i kratki filmovi, a biće održani i prateći programi – izložba, tribina na temu ‘Prilozi za istoriju slovenačkog filma’ i radionice“, navedeno je u saopštenju.

Organizatori revije su Društvo Slovenaca „Sava“ u Beogradu, uz pokroviteljstvo Ambasade Slovenije i partnersku podršku Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Slovenije i Filmskog centra Srbije.

Bonus video: Dokumentarni filmovi u trci za Oskara (2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar