RETROFUTURIZAM - Danica, Đorđe i Aleksandar Masniković
Foto: Promo/Art studio DADA

Izložba "Retrofuturizam" beogradske slikarke Danice Masniković i njenih sinova Đorđa i Aleksandra, biće otvorena 1. oktobra u 20 časova u galeriji „Artium“ u Kragujevcu.

Danica Masniković retko izlaže i ovo je jedinstvena prilika da se vide njeni novi radovi, kao i dela njenih sinova, nastala od recikliranih materijala.

Simbioza slikarstva i dizajna dve generacije porodice Masniković – Danice, i Aleksandra i Đorđa – urodila je plodonosno kroz višedecenijsko postojanje umetničke radionice “Art studio DADA”.

RETROFUTURIZAM - Danica, Đorđe i Aleksandar Masniković
Foto: Promo/Art studio DADA

Renomirana, zašto ne reći i – kultna – beogradska slikarka i njeni sinovi, stvarajući autentične slike i objekte, pomerili su granicu klasičnog viđenja prirode, ali i utilitarnih predmeta i skulptura. Daničinim delima vladaju život, posvećenost i ljubav prema bićima kojima smo okruženi. Dominantni činioci kompozicija počivaju na minucioznom crtežu, koji je i osnova i dodatni deo slike. Bitna karakteristika su im i ekspresivni potezi i jarki kolorit, piše Maja Živanović, likovni kritičar, u najavi ove izložbe.

RETROFUTURIZAM - Danica, Đorđe i Aleksandar Masniković
Foto: Promo/Art studio DADA

Danica Masniković rođena je 21. maja 1941. godine u Brnu – Republika Češka, gde je završila Višu umetničku školu. Diplomirala je 1965. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike, u klasi profesora Boška Karanovića. Postdiplomske studije na istom fakultetu završila 1967. godine. Član je ULUS-a. Dobitnik je mnogobrojnih uglednih nagrada.

Izložba u galeriji „Artium“ u Kragujevcu će trajati do 17. oktobra.

Bonus video: Ana Ćurčin, nagrada Milan Mladenović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar