Foto:Stefan Stefanović/Pozorište na Terazijama

Tango opera “Maria de Buenos Aires” u produkciji Opere Nova iz Kragujevca gostovaće 2. aprila na sceni Pozorišta na Terazijama.

“Maria de Buenos Aires”, remek-delo čuvenog kompozitora Astora Pjacole i libretiste Horasija Ferera, jedina je tango opera na svetu. Ovaj čudesan spoj poezije, plesa i tanga, senzualni ritmovi Pjacolinog nuevo tango stila koji izvodi jedinstven muzički sastav i očaravajući stihovi Ferera, stvaraju magiju

Foto:Stefan Stefanović/Pozorište na Terazijama

Reč je o nadrealnoj priči o Mariji, mladoj ženi rođenoj u siromašnom predgrađu Buenos Airesa ,,jednog dana kada je Bog bio pijan“. Zavedena zvukom bandeneona, ona se predaje svetu tanga, podzemlja i prostitucije i umire mlada. Njena senka biva osuđena da večno luta ulicama Buenos Ajresa, ali na kraju doživljava iskupljenje i Marija se ponovo rađa. Ona simbolizuje ženu, ali i sam grad Buenos Ajres, tango, umetnost uopšte. Kroz radnju predstave sreću se likovi karakteristični za tango tradiciju – Pajadora, Bandeneon, Goriona, ali i marionete, psihoanalitičare, goblina…

Opera je premijerno izvedena 8. maja 1968. godine u Buenos Ajresu, a 21. decembra 2022. u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu.

Direktor produkcije je Miljan Beloica, a reditelj Petar Lukić. U autorskom timu su koreograf Danijela Sagić, scenograf Ana Kombjanova, kostimograf Alina Linjkova Veljković. Dirigent je Nemanja Mitrašević.

Pored glumaca učestvuju i hor, plesači i orkestar Tango ansambl Opere Nova Kragujevac koja je osnovana 2018. godine sa ciljem postavljanja i utemeljenja kamerne operske scene u ovom gradu. Kroz projektne aktivnosti uspela je za kratko vreme da postane jedan od značajnih kulturnih simbola grada sa ciljem okupljanja umetnika i željom da ostanu u svom gradu i doprinesu podizanju kvaliteta kulturnog života. U saradnji sa Kragujevačkim orkestrom, u sopstvenoj produkciji, više od 15 puta su sa velikim uspehom izvedene opere Imeneo – G.F. Hendl (2019), Glukova opera Orfej i Euridika (Đurđevdanska nagrada Grada Kragujevca 2020. godine), opera Kralj Artur (2021).

Bonus video: Rade Marjanović – Povratak „Zone Zamfirove“ u Pozorište na Terazijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar