Foto: Epa/GUILLAUME HORCAJUELO, FACUNDO ARRIZABALAGA

Dejvid Finčer i Geri Oldman, Giljermo del Toro i Kejt Blančet, Ridli Skot i Adam Drajver, veliki povratak Ejdrijena Lina koji posle 18 godina snima film sa Benom Aflekom u glavnoj ulozi... ove godine očekuju nas neki veoma „sočni“ rediteljsko-glumački dueti od kojih već ide voda na usta.

Foto: Epa/CHRISTOPHE KARABA, NEIL HALL

Dejvid Finčer i Geri Oldman, „Mank“
Prvi film Dejvida Finčera posle „Iščezle“ (2014) je biografska drama „Mank“ koji je napisao njegov pokojni otac Džek Finčer. Geri Oldman igra legendarnog holivudskog scenaristu Hermana Džej Mankieviča u vreme kada se mučio da završi scenario za „Građanina Kejna“ Orsona Velsa. Mankievič i Vels će potom uzeti Oskare za svoju saradnju na ovom remek-delu. U ostalim ulogama su Lili Kolins i Amanda Sajfred.

Foto: Epa-Efe/NINA PROMMER, FACUNDO ARRIZABALAGA

Džon Dejvid Vošington i Kristofer Nolan, „Tenet“
Iako glavnu ulogu u ovoj akcionoj drami-trileru o putovanju kroz vreme i međunarodnoj špijunaži ima Robert Patinson, što je samo po sebi jedna đavolska poslastica, filmofili sa više znatiželje čekaju da vide kako će Nolan stvoriti filmsku zvezdu od Džona Dejvida Vošingtona. Mladi glumac u usponu (i Denzelov sin), već se pokazao u seriji „Igrači“ i filmu „Crni klanovac“ ali prilika da zavede publiku igrajuči jednog od Nolanovih psihološki napaćenih junaka nesumnjivo bi ga mogla pretvoriti u međunarodnog superstara.

Foto: Epa/ ANDY RAIN, GUILLAUME HORCAJUELO

Bil Mari i Sofija Kopola, „On the Rocks“
Nakon saradnje na kultnom ostvarenju „Izgubljeni u prevodu“ (2003), Kopola i Mari snimili su komediju „On the Rocks“. Mari igra Feliksa harizmatičkog ženskaroša, oca koji ponovo obnavlja vezu sa svojom ćerkom, mladom majkom Lorom (Rašida Džouns), i sa njom kreće u avanturu po Njujorku.

Giljermo del Toro i Kejt Blančet, „Nightmare Alley“
Nakon Oskarom nagrađenog „Oblika vode“ (2017), Del Toro se vraća iza kamera a ispred nam dovodi Kejt Blančet u ulozi femme fatale. Film je zasnovan na istoimenom romanu Vilijama Lindsija Grešama iz 1946. godine. Bredli Kuper igra prevaranta koji se zaljubljuje u psihijatra (Blančet) ali se ispostavlja da je ona daleko opasniji igrač od njega.
U filmu igraju i Runi Mara, Toni Kolet, Ron Perlman, Ričard Dženkins i Vilem Dafo.

Foto: ImagePressAgency/ Face to Face / Profimedia, EPA-EFE DAVID SWANSON

Deni Vilnev i Timoti Šalame, „Dune“
Timoti Šalame (Zovi me svojim imenom, Male žene) počeće ovu godinu u komediji Vesa Andersona „The French Dispatch“ a završiti je Vilnevovim rimejkom „Dine“. Posle „Istrebljivača“, za koje je dobio odlične kritike, Vilnev se odlučio da dirne u još jedan naučno-fantastični klasik, koji je 1984. režirao Dejvid Linč. Biće ovo prva glavna uloga Timotija Šalamea u jednom studijskom visokobudžetnom filmu.

Foto: EPA-EFE CHRISTIAN MONTERROSA, EPA-EFE HANNAH MCKAY

Adam Drajver i Ridli Skot, „The Last Duel“
Rad sa Ridlijem Skotom je kao neka vrsta obrednog sticanja muškosti u Holivudu, a ove godine Adam Drajver će dobiti tu šansu, predvodeći glumački ekipu u kojoj su Met Dejmon, Ben Aflek i Džodi Komer. Film se bavi sporom iz 1386. između normanskog viteza Žana de Karuža i plemića Žaka le Gira, koga je Žan optužio da mu je silovao ženu i pozvao ga na duel.

Foto: EPA-EFE DAVID SWANSON, Byron Purvis/AdMedia/Sipa Press/Profimedia

Ben Aflek i Ejdrijan Lin, „Deep Water“
Majstor provokacije i autor psihoseksualnih drama „Fatalna privlačnost“, „Devet i po nedelja“ i „Neverna žena“, vraća se na veliko platno prvim filmom posle 18 godina. Ben Aflek i Ana de Armas igraju bračni par koji više nije u ljubavi. Počinju da igraju smrtonosne mentalne igre, zbog čega će stradati ljudi u njihovoj okolini. Možda će ovo dobro prodrmati Aflekovu karijeru i vratiti ga na staze stare slave.

Foto: EPA-EFE NINA PROMMER, DAVID SWANSON

Čedvik Bouzman i Spajk Li, „Da 5 Bloods“
Ako iko može da pokaže da je Čedvik Bouzman dobar glumac i van Marvelovih filmova, onda je to Spajk Li. Njegov prvi porjekat od kada je uzeo Oskara za „Crnog klanovca“ je ratna drama „Da 5 Bloods“ koju radi za „Netfliks“. Bouzman (Kapetan Amerika, Crni panter) igra jednog od četvorice veterana iz Vijetnamskog rata koji se vraćaju u Vijetnam u potrazi za ostacima vođe svog nekadašnjeg odreda. Povratak u Vijetnam probudiće užase iz prošlosti.

Foto: EPA/CHRISTOPHER JUE

Pol Gringras i Tom Henks, „News of the World“
Henks igra putujućeg spikera i bivšeg kapetana koji treba da odvede jednu devojčicu siroče do njenih preživelih rođaka, nakon završetka Građanskog rata u Americi. Gringras i Henks već su sarađivali na filmu „Kapetan Filips“.

Foto: EPA-EFE NINA PROMMER, ARMANDO ARORIZO

Aron Sorkin i Saša Baron Koen, „The Trial of the Chicago 7“
Sorkinov rediteljski debi „Velika igra“ doneo nam je eksplozivnu glumu Džesike Častejn, pa su nade velike i da će Saša Baron Koen zablistati u njegovoms ledećem filmu. U ovoj istinitoj priči Koen igra Ebija Hofmana, jednog od sedmorice političkih aktivista iz Čikaga koji su optuženi za zaveru i završili na sudu jer su protestovali protiv Vijetnamskog rata i demonstrirali na Nacionalon konvenciji demokratske stranke 1968. gdoine. Koen dugo čeka neku sočnu dramsku ulogu koja će redefinisati njegov glumači talenat.

Foto: EPA STEPHANE REIX, FACUNDO ARRIZABALAGA

Leos Karaks i Marion Kotijar, „Annette“
Fanovi francuskog sineaste Leosa Karaksa (Sveti motori, Pola X, Ljubavnici na mostu) čekaju već osam godina da vide njegov novi film. U ovoj intimnoj priči, samo sa dvoje glavnih junaka, Marion Kotijar igra svetski poznatog soprana a Adam Drajver njenog supruga, stend ap komičara, čiji se životi potpuno menjaju kada dobiju ćerku sa jedinstvenim darom. Zbog čekanja na početak snimanja (film je u pretprodukciji od 2016), u međuvremenu su od lika soprana odustale Runi Mara i Mišel Vilijams, pa je konačni izbor pao na Marion Kotijar.

Foto: EPA/CLAUDIO ONORATI, DAVID SWANSON

Majkl Fasbender i Taika Vaititi, „Next Goal Wins“
Sveže ovenčani oskarovac Taika Vaititi (scenario za Jojo Rabbit) trenutno montira film zasnovan na istoimenom dokumentarcu o fudbalskoj reprezentaciji Samoe. Film prati učešće ovog tima, koga je bio glas da je najslabiji na svetu, tokom kvalifikacija za SP 2014. Fasbender igra selektora Tomasa Rongena.

Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA, FACUNDO ARRIZABALAGA

Apičatpong Verasetakul i Tilda Svinton, „Memoria“
Prvi put nagrađivani tajlandski autor snimiće film van svoje zemlje, i to u Kolumbiji, na engleskom jeziku. U „Memoriji“ pratimo iskustva jedne Škotkinje, globtroterke, koja se zatekla u Kolumbiji i primetila da pati od sindroma jake glavobolje zbog čega čuje glasne zvuke koji ne postoje.

Foto: EPA/ARNOLD JEROCKI, Julie Edwards/LFI/Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

Keri Fukunaga i Lašana Linč, „No Time to Die“
Prilika da vidimo Fukunagu kako drži ključeve najnovijeg filma o Džejmsu Bondu pruža brojne uzbudljive mogućnosti, kao i angažman Lašane Linč, glumice iz filma „Kapetan Marvel“. Internet je skoro stao kada je krenula glasina da Linčova preuzima broj 007, a upravo je neki takav radikalni potez i potreban ovoj franšizi kada se završi petotomna vladavina Danijela Krejga. Fukunaga i Lašana možda su joj upravo udarili temelje za budućnost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram