Foto: ULUPUDS

Izložba umetnice Danijele Jović pod nazivom "Reci sebi...dobar dan!" biće otvorena sutra u 19 časova u Maloj galeriji ULUPUDS-a, saopšteno je iz ove galerije.

Danijela Jović je multimedijalna umetnica, koja se kao slikarka izražava u ciklusima koji imaju unutrašnju logiku razvoja.

„Deo njenog likovnog sveta izgrađen je na gestualnoj slobodi, na snažnom tragu poteza, a drugi deo ishodi iz njenog skoro opsesivnog bavljenja idejama“, zabeležio je Dejan Đorić, dok je Jasna Opavski primetila da umetnica na svojim apstraktnim kompozicijama u tehnici akrilnih boja opredmećuje svet ideja, koji je čoveku dostupan u svakoj situaciji i kroz sve epohe.

„Simbol ideje za umetnicu je krug kao oblik savršenstva. Ona krugove povezuje u forme koje podsećaju na molekule, grozdove, penu ili druge prirodne strukture. Međutim, apstrahovan je samo način na koji se elementi grupišu, dok je asocijativnost slučajna. To su vizuelno-muzički ritmovi čovekovog unutrašnjeg života. Baš kao i tok svesti, oni nisu planirani već spontani, nisu geometrijski, nego amorfni.

Opavski naglašava da je Danijeli Jović muzika duboka inspiracija, a da je njen potez je slobodan i dugačak.

Rad Danijele Jović Foto: ULUPUDS

„Danijela pomoću sferičnih oblika prikazuje svetove u koje uranjamo putem misli i osećanja. Svaka ideja je proširivanje duhovnog prostora. Upravo taj princip umnožavanja, nadovezivanja i razgranavanja karakterističan za unutrašnja iskustva, inspiriše umetnicu da kreira forme koje podsećaju na klobuke koji izbijaju iz uzavrele kreativne aktivnosti. Ona pokazuje da svaki period samoće otvara beskrajni potencijal otkrivanja sebe, a to je stanje u kom nas nove ideje najlakše pronalaze. Danijela Jović skreće pažnju da je zaključavanje u stvari prilika za otključavanje novog unutrašnjeg sveta pomoću umetnosti“, zaključak je Jasne Opavski u katalogu izložbe koja će trajati do 4. oktobra.

Bonus video:

Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar