Foto: Promo

Povodom 150 godina od rođenja jedne od najznačajnijih srpskih umetnica i nacionalne heroine Nadežde Petrović, u Etnografskom muzeju juče je otvorena jedinstvena izložba "Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović", autorke Jelene Sekulović, višeg kustosa.

Kolekcija etnografskih predmeta koje je Nadežda Petrović prikupljala tokom svojih putovanja predstavlja snažan izraz njenih nacionalnih osećanja, umetničkog senzibiliteta i romantičarskog duha s početka 20. veka.

Foto: Etnografski muzej

Izložba „Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović“ rasvetljava jedan gotovo nepoznat aspekt njenog angažovanja na očuvanju i razumevanju kulturnog nasleđa. Otkrivanje Nadežde kao kolekcionara – etnografa predstavlja novinu kako za stručnu, tako i za širu javnost.

Foto: Etnografski muzej

Koliko je značajna ova postavka govori i to da publika u Srbiji ima privilegiju da prvi put posle više od jednog veka vidi kolekciju etnografskih predmeta Nadežde Petrović, nakon premijernog predstavljanja u Lionu 1917. godine.

U okviru izložbe su prikazani autentični predmeti među kojima se po zanatskom umeću posebno ističu prsten „stolovat“ i pafte sa predstavom obnaženog boga Bahusa, muška misiraba, muški jelek i ženske košulje sa teritorije Stare Srbije.

Sinoć je izložbu otvorila glumica Vjera Mujović, koja je dočarala jednu od najznačajnijih srpskih slikarki i nacionalnih heroina, Nadeždu Petrović. Svojim performansom glumica je povela posetioce kroz izložbu iz perspektive Nadežde kao sestre i ćerke, kao patriotkinje, kolekcionarke i angažovanog poštovaoca nasleđa. Njen nastup je oduševio prisutne među kojima je bio i veliki broj istaknutih direktora institucija kulture, visokog obrazovanja, medija i umetničkog života Beograda – direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić – Brešković, Slavica Trifunović, pomoćnik ministra za medije i telekomunikacije, direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Vesna Burojević, Dunja Đenić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Ivan Mangov slikar i enterijerista, i mnogi drugi.

Foto: Etnografski muzej

Izložba je dostupna za posetioce do septembra 2023. godine a organizvoana su i autorska vođenja, uz prateći program.

Foto: Etnografski muzej

Etnografski muzej se zahvalio na saradnji Narodnom muzeju Srbije, Narodnoj biblioteci Srbije, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović Čačak i Milošu Kolaržu, potomku porodice Petrović.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar