Austrijski filmski festival 2023 Foto:Promo

Austrijski filmski festival 2023 održaće se 20. do 25. aprila u Beogradu, Novo Sadu, Nišu, i prvi put u Kragujevcu, saopštili su organizatori.

U selekciji “Otkriveni – filmovi novog vremena” uvršteno je sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: “Iznad sveta” i “Lisica” reditelja Adrijana Goigingera, “Korset” rediteljke Mari Krojcer, “Alma & Oskar” Ditera Bernera, “Narcis i Zlatousti” i “Nulti pacijent” Štefana Ruzovickog, kao i ostvarenje “Vera” koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel.

Vera, Foto:Kadar iz filma

Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, povodom predstojećeg izdanja festivala je rekao:

– Za ovogodišnji program dali smo odrešene ruke Milutinu Petroviću i oduševljen sam što se rezultat odražava u veoma raznovrsnim, inteligentnim, ali takođe i prelepim filmovima za uživanje. Izdvojio bih ,,Lisicu” Adrijana Goigingera koja oduzima dah kao i regionalnu premijeru njegovog filma ,,Iznad sveta”, u kome središnje mesto zauzimaju priroda, porodica i samoća.

On je izdvojio, kako je opisao, zadivljujuću adaptaciju Hermana Hesea “Narcis i Zlatousti” u režiji Štefana Ruzovickog, fascinantnu kombinaciju realnosti i fikcije u filmu ,,Vera” Tice Kovi i Rajnera Frimela, koji je osvojio nagrade za najbolju režiju i najbolju glumicu u selekciji Venice Orizzonti na Venecijanskom filmskom festivalu, kao i film Ditera Bernera ,,Alma & Oskar” koji dočarava eksplozivnu ljubavnu vezu slikara Oskara Kokoške i kompozitorke Alme Maler.

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj i profesor Milutin Petrović. Osim pomenuta četiri mesta, pojedine projekcije će biti i u drugim gradovima.

– Pre svega, gledaćemo dva ostvarenja Adrijana Goigingera, koje je i naš gost u Beogradu, a to znači da će biti upriličeni razgovori posle projekcija a koji čine tu ogromnu razliku između običnih prikazivanja filmova i onih na ovakvim festivalima. Još jedan autor će imati fokus na ovom malom festivalu: to je stari vuk, oskarovac Štefan Ruzovicki – napomenuo je Petrović i dodao:

– “Korset” je moj omiljeni film ovog festivala, ekstravaganca dostojna imaginarnog filma o Dragi Mašin u režiji Maje Uzelac.

Bonus video: Nikola Đuričko – „Munje, opet“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar