Radoslav Petković Foto:Goran Srdanov

NIN-ova nagrada je značila veliki publicitet, i finansijski dobitak koji se topio kao sladoled već i zato što sam zapravo dobio samo polovinu iznosa, priseća se pisac "Sudbine i komentara".

Sutra oko 12 časova saznaćemo ime lauerata 69. NIN-ove nagrade. Svake godine u ovom periodu prodrma se književna i kulturna scena. Razlog je nestrpljivo čekanje i nagađanje ko će dobiti NIN-ovu nagradu.

Knjiga „Sudbina i komentari“ se često pominje u književnoj javnosti kao jedan od najboljih romana savremene srpske književnosti. Pisac Radoslav Petković, koji je za ovo delo dobio „NIN-a“ kaže za Nova.rs da se „činilo da je te 1993. godine sve bilo manje važno od jedne književne nagrade“.

– Inflacija je divljala, a ja sam prvi put odneo izdavaču rukopis na disketi, razočaravši grdno moju majku. Nije verovala da su se književna dela sa papira preselila na parče plastike. Preminula je početkom januara 1994. a da nije saznala da je moj roman „Sudbina i komentari“ dobio NIN-ovu nagradu jednoglasno – priseća se Radoslav Petković za Nova.rs i dodaje:

– Nagrada je značila veliki publicitet, i finansijski dobitak koji se topio kao sladoled već i zato što sam zapravo dobio samo polovinu iznosa: tadašnji pokrovitelj je čak pokušao da mi celu sumu isplati u dinarskim čekovima. „Sudbina i komentari“ dobila je te godine sve važne nagrade (nagradu Meša Selimović, Borbinu nagradu, nagradu Radija B92 i kluba Jazzbina), što je još više pojačalo haotičnost doživljaja. Neke od tih nagrada više ne postoje. I u stabilnijim vremenima, nagrade su relativne, ali pre nego što ih počnemo prezirati, nije loše osvedočiti se da ih nije lako steći – zaključuje Petković.

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2022. godine ušle su sledeće knjige: „Unutrašnje more“ Danice Vukićević (Nojzac),  “Klub istinskih stvaralaca” Milana Tripkovića (Fabrika knjiga), “Papir sa vodenim znakom” Gorana Petrovića  (Laguna), “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo” Mirjane Drljević (Booka), „Koljka i Sašenjka“ Uglješe Šajtinca (Arhipelag) i  “Klara, Klarisa” Marijane Čanak (Bulevar books).

Bonus video: Intervju sa Džonatanom Frenzenom za Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar