Narodni uzej/Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Jedan od radnika obezbeđenja Narodnog muzeja oboleo je od koronavirusa, potvrđeno je portalu Nova.rs u ovoj ustanovi. Zaposleni, međutim, tvrde i da je Narodni muzej bezbedan za posetioce.

Vest da je jedan od radnika obezbeđenja Narodnog muzeja zaražen koronavirusom objavio je list „Danas“, pozivajući se informacije predsednika Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ Dragana Milovanovića.

Milovanović je za ovaj beogradski list, pozivajući se na pojedine zaposlene u Narodnom muzeju, naveo da je radniku „naglo pozlilo u četvrtak, 23. aprila, u trenutku kada je muzej ponovo najavio otvaranje za posetioce“, da je „posle pregleda hospitalizovan i u teškom stanju zadržan u bolnici“, da je tog dana grupa novinara izveštavala o otvaranju muzeja, te da je bilo „22 posetioca“. Sagovornik „Danasa“ rekao je i da je od tog dana „samo sedam radnika obezbeđenja u karantinu, a ostali koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženim normalno dolaze na posao“, te da Muzej nakon što je utvrđeno da je radnik zaražen „nije dezinfikovao prostor jer je utvrđeno da se zaraženi zbog prirode posla kretao po celoj zgradi“. Naveo je i da je o svemu želeo da obavesti javnost zato što su „posetioci i novinari koji su posećivali Muzej prethodnih dana potencijalno zdravstveno ugroženi“.

U Narodnom muzeju, sa 137 zaposlenih, našem portalu je potvrđeno da je jedan radnik obezbeđenja oboleo od kovida-19, ali navode da se to dogodilo 22. aprila, dan pre otvaranja.

– Kolegu smo 22. aprila iz predostrožnosti, usled blagih simptoma nalik prehladi, uputili u Dom zdravlja, a odatle je upućen na kućno lečenje. Od tada smo u svakodnevnom kontaktu sa njim. Kolega je, iako je posle par dana hospitalizovan, stabilnog zdravstvenog stanja – navode u Narodnom muzeju.

U ovoj ustanovi negiraju da je radnik obezbeđenja mogao da dođe u dodir sa novinarima i prvim posetiocima nakon otvaranja, jer je „poslednji put radio pre otvaranja Narodnog muzeja, 22. aprila, a muzej je prve posetioce i novinare primio 23. aprila“.

O otvaranju Narodnog muzeja izveštavali su i mediji Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Svi zaposleni koji su bili u kontaktu sa kolegom za koga je nakon pristizanja rezultata testa utvrđeno da je pozitivan na virus korona nalaze se u samoizolaciji. To su, kao što je poznato, uobičajena propisana antiepidemiološka pravila, koja se ne odnose samo na institucije, već generalno, a kojih se i mi pridržavamo – tvrde u nacionalnom muzeju.

Upitani kakve mere su preduzete kada je utvrđeno da je jedan od zaposlenih zaražen, u muzeju odgovaraju da su „u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje svi prostori dezinfikovani sredstvom koje i muzeji u svetu koriste za dezinfekciju“ i kao „apsolutno netačnu i neistinitu“ odbacuju informaciju da „prostor nije dezinfikovan jer je utvrđeno da se zaraženi zbog prirode posla kretao po celoj zgradi“.

– Dezinfekcija se do trenutka otvaranja muzeja za posetioce obavljala na dnevnom nivou i obuhvatala je prvenstveno službene prostorije. Nakon otvaranja muzeja za posetoce uvedene su nove procedure koje obuhvataju svakodnevnu dezinfekciju kako službenih tako i izložbenih prostora. Budući da u slučaju muzejskih institucija osim brige za posetioce i zaposlene, imamo i odgovoran zadatak više, a to su kulturna dobra, Narodni muzej je uz konsultaciju sa stručnjacima raznih struka i na osnovu iskustva poznatih muzeja, pribavio sredstva čija upotreba u postupku dezinfekcije ni na koji način ne ugrožavaju kulturna dobra – navode u ovoj ustanovi.

Deo postavke otvoren za posetioce Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Da li je onda, s obzirom na sve navedeno, Narodni muzej bezbedan za posete?

– Preduzeli smo značajne mere poput dezinfekcije službenih i izložbenih prostora, postavljanja dezobarijera, posebnih mera rada svih zaposelnih i angažovanih lica, upotrebe sredstava za samozaštitu, kako od strane zaposlenih tako i od strane posetilaca. Verujemo da se u trenutku kada pandemija još traje Narodni muzej može se okarakterisati kao dovoljno bezbedan za posete – zaključuju u ovoj ustanovi.