Foto: Image Entertainment / Entertainment Pictures / Profimedia, Mirco Toniolo - Errebi / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tri godine nakon što je otkriveno da će Timoti Šalame glumiti u biografskom filmu o Bobu Dilanu, režiser Džejms Mangold najavio je početak snimanja - u avgustu.

Uprkos tome što je nedavno imenovan za reditelja novog filma iz franšize „Ratovi zvezda“, Mangold je izjavio da će Dilanov biografski film prvobitno nazvan „Going Electric“ pre nego što je zamenjen naslovom „Like a Rolling Stone“ – imati prednost, piše magazin „Rolingstoun“.

– Govorimo o tako neverovatnom vremenu u američkoj kulturi i priča je o mladom, 19-godišnjem Bobu Dilanu koji dolazi u Njujork sa dva dolara u džepu i postaje svetska senzacija za tri godine – rekao je Mangold i dodao:

– Prvenstveno je Dilan bio u zagrljaju porodice i narodne muzike u Njujorku, a zatim ih je, naravno, prestigao u određenom trenutku, dok se kao zvezda uzdizao tako neverovatnom brzinom. To je zanimljiva istinita priča o veoma zanimljivom trenutku na američkoj sceni!

Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Biografski film o slavnom Bobu Dilanu pratiće uspon ovog muzičara od folk pevača iz Grinič Vilidža do rokenrol ikone, sa posebnim osvrtom na njegovu kontroverznu odluku da se 1965. lati električne gitare. Glavnu ulogu tumači Timoti Šalame, koji će, kako je ranije objavljeno, sam pevati u ovom filmu, što je reditelj i potvrdio, piše ugledni magazin.

Mangold je nedavno rekao da će se u filmu o Dilanu pojavljivati likovi izvođača kao što su Vudi Gatri, Pit Siger i Džoan Baez, ali nije otkrio ko je izabran za te uloge.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Mangold iza sebe već ima izuzetno uspešan biografski film o muzičaru Džoniju Kešu – „Hod po ivici“ iz 2005. godine, a na ovogodišnjem Kanskom festivalu će biti premijerno prikazan peti deo filma o „Indijani Džonsu“ koji je režirao.

– Bilo je nekoliko slučajeva u kojima sam se zapravo obratio umetnicima. Trik je uvek, da li su spremni za takav tretman? I imate li nešto originalno da kažete? Nije dovoljno dobro što su napisali odličnu muziku ili promenili istoriju muzike. U stvari, apsolutno morate imati autentičnu priču. I ima mnogo mesta na kojima postoje te priče koje su fantastične, ali da li će vam ikada dozvoliti da ih snimite i stavite u film – kaže Mangold.

Bob Dilan aktivno sarađuje sa Mangoldom i produkcijskom kućom „Searchlight Pictures“ na ovom projektu, a film će producirati njegov dugogodišnji menadžer Džef Rozen.

Karijera legendarnog muzičara poslednji put je ekranizovana 2007. godine u filmu „Nisam tu“, kada su ga u različitim fazama života igrali Kejt Blanšet, Ričard Gir, Kristijan Bejl, Hit Ledžer, Ben Višou i Markus Karl Frenklin.

Bonus video: Fredi Merkjuri – Jedan od najupečatljivijih muzičara ikada