Natalija Vujošević, body, skulptura, tekstil, 2016. Foto:Promo/Salon MSUB

Izložba "Prvi put slični sebi samima", koja je rezultat saradnje Natalije Vujošević i Ivana Markovića, biće otvorena u petak 31. marta u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Postavka, čiji je kustos Miroslav Karić, predstavlja niz međusobno povezanih radova koji kroz medije pokretne slike Ivana Markovića, skulpture i site-specific intervencije Natalije Vujošević i teksta, nastalog uz pomoć dramaturškinje Tanje Šljivar, promišljaju odnos ideala, sećanja, prostora i vremena. 

Polazeći od konkretnih primera modernističkih arhitektonsko-građevinskih projekata, poput službene zgrade kompanije Energoprojekt na Novom Beogradu, umetnici izvode vizuelno istraživanje prostora u koje su upisani tragovi društveno-političkog konteksta u kojem su nastali. 

Izložba postavlja arhivsku građu, poetske zapise i intervencije u specifične narativno-refleksivne relacije i omogućava doživljaj prostora kroz rekonstrukciju iskustva, saopštavaju iz Muzeja savremene umetnosti.

Ivan Marković, Rim, 2019 instalacija, (detalj), keramika, tekstil Foto:Jovan Milošević

Video-opservacije ambijenta Energoprojekta prostorno-asocijativno aktiviraju sadejstva izloženih artefakata ne tako davne kulture i glasa nevidljivog naratora čiju priču određuje tok prisećanja, mentalnih slika, utisaka, faktografije. Dramaturgija postavke artikuliše na kraju prostor kao okidač prepoznavanja.

Ivan Marković, Rim, 2019 instalacija, (detalj), keramika, tekstil Foto:Jovan Milošević

Natalija Vujošević je umetnica i kustoskinja a fokus njenog istraživanja i prakse su prezentacije arhiva kroz izložbe, u traganju za obnovljenim načinima komunikacije, angažmana i razumevanja putem novih interpretacija i proširenih oblika. 

Ivan Marković je filmski autor i vizuelni umetnik a u težištu njegovih skorijih filmova i video-radova je posmatranje prostora, te odnosa rada, arhitekture i društva.

Izložba će trajati do 30. maja.

Bonus video: Milena Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar