Foto: Bratislav Nikolić/Nova.rs

Revija “Gazeta” će, ako ništa drugo, ostati kao fenomen zbog svog kratkog veka - trajala je samo mesec dana.

Malo je ljudi koji se sećaju nedeljne revije “Gazeta”, koja je se pojavila u Jugoslaviji krajem 1972. i koja je ugašena nakon samo pet brojeva. Izlazila je od 13. oktobra, pa do 10. novembra, kada se na kioscima pojavio poslednji broj.

To je zaista bio fenomen u istoriji časopisa kod nas, mada, sigurno je bilo sličnih primera, koji su danas zaboravljeni. Za ovo podsećanje “kriva” je ukoričena knjiga sa svim primercima “Gazete” sačuvanim u perfektnom stanju, koju je slučajno pronašao autor ovog teksta u očevom starom ormaru. Da li je razlog tako brzog gašenja časopisa “Gazeta” bio slaba prodaja, loše pogođena ciljna grupa, ili jednostavno nije bilo dovoljno finansijskih sredstava, ostaće tajna. U pitanju je bila revija koja je obrađivala širok spektar tema: od politike, sporta, kulture, pop-kulture, medicine, psihologije… Postojale su muzičke, pozorišne, likovne i filmske kritike, ali i intervjui, reportaže, tekstovi dopisnika iz inostranstva, kolumne, analize, portreti slavnih ličnosti, recepti, moda – i reklame.

Foto: Bratislav Nikolić/Nova.rs

Časopis je izdavao tadašnji NIP “Duga” u Vlajkovićevoj ulici (preduzeće koje je kasnije pripojeno Bigzu), izlazio je petkom, koštao je tri dinara, a direktor i glavni i odgovorni urednik lista je bio izvesni Mladen Stojanović.

“Glavno načelo nam je da sve u današnjem društvu posmatramo kroz čoveka, preko konkretnih primera, a ne uopšteno i apstraktno. U kulturi i umetnosti zanimaju nas prvenstveno misaone i estetske vrednosti dela. Ukratko, nastojaćemo da ozbiljnije teme obradimo razumljivije i lepršavije, a da zabavni materijal podignemo na ozbiljniji i odgovorniji nivo”, kaže se između ostalog u nepotpisanom uvodniku prvog broja “Gazete”.

Foto: Bratislav Nikolić/Nova.rs

Časopis je bio u crno-beloj tehnici, osim naslovne strane, i po nekoliko “masnih” listova u svakom broju, koji su bili u boji. Zanimljivo je da “Gazeta” imala crvenog petla kao svoju maskotu, koji se nalazio u zaglavlju naslovne strane, što govori da je list pokrenut sa entuzijazmom i idejom da potraje.

Gosti u prvom broju lista bili su između ostalih: Momo Kapor, Puriša Đorđević, Miro Rodojčić, Dr Vladeta Jerotić i Jovan Ćirilov. Čuveni Miro je pisao o kraljici Elzabeti II i monarhiji u Velikoj Britaniji u “moderno doba”: “S notom svog urođenog humora Englezi će vas često uveravati da je njihova monarhija popularna upravo tao što je već i irelevantna”, piše naš doajen novinarstva “Mister Majru”, kako su ga zvali u Londonu.

Foto: Bratislav Nikolić/Nova.rs

Ćirilov je naravno pisao o pozorištu i o tadašnjim “novim tendencijama”, Jerotić o seksualnoj revoluciji, a Puriša o svom filmu “Kiša” koji te godine nije zadovoljio Pulu i nije uvršten u takmičarski program festivala. Kapor je u svom stilu napravio kratak osvrt na čuvenu Odri Herbern: “Stigla je u naše posivele gimnazijske živote poput odnegovane licejke iz bolje kuće, našim trapavim vršnjakinjama nije ostalo ništa drugo nego da je oponašaju”.

Takođe, u prvom broju je bio i feljton o fenomenu Bitlsa, intervju sa čuvenim košarkaškim trenerom Rankom Žeravicom, ali i predstavljeno je i omiljeno jelo Olivere Katarine – punjena ćurka.

U drugom broju imamo osvrt na 6. Bitef, tekst o tada neverovatno popularnoj američkoj seriji “Gradić Pejton”, nastavak feljtona o najtežoj bolesti pod nazivom “Steže se obruč oko raka” (na žalost, nisu bili u pravu), ispraćen je skandal oko navodne mlade ljubavnice Henrija Kisindžera, italijanske glumice Marioline Rosini, a poznati sportski novinar Mile Kos se žalio na “prazne fudbalske stadione” u zemlji.

Foto: Bratislav Nikolić/Nova.rs

Treći broj ugostio je slikarku Olju Ivanjicki, koja je pričala je o svom neobičnom hobiju “skupljanju ključeva”, a na jednoj od stranica je bio i kratki intervju sa Brankom Ćopićem: “Dečurlija me najviše pita o Nikoletini Bursaću, a ja im pričam njegove doživljaje”, kaže čuveni pisac kada odgovara na pitanje šta mu pišu đaci u brojnim pismima koje dobija.

Poznati reditelj Žika Mitrović najavljivao je svoj film “Užička republika” i nagovestio da postoje pregovori da glavnu ulogu u filmu igra čuvena Džejn Fonda, što se na kraju ipak nije dogodilo, ali film pamtimo i dan-danas, tako da mu odsustvo velike holivudske zvezde nije smetalo.

Glavna tema četvrtog broja bili su “disko – klubovi”, u tadašnje vreme novotarija koja je tek sticala svoje mesto u svetu zabave i noćnog života.

Foto: Bratislav Nikolić/Nova.rs

“Dva disko -kluba koja zaslužuju pažnju da se o njima piše zato što su najposećeniji, svakako su “Monokl” u Skadarliji i “Akvarijus” u Deligradskoj”, pišu autori ovog studioznog teksta o fenomenu diskoteka. U “Akvarijus” su tada, kako se pominje, zalazili između ostalih Dragan Džajić, Toma Fila, Milja Vujanović, Tozovac, stjuardesa Vesna Vulović pre avionske nesreće, i mnoge druge tadašnje slavne jugoslovenske zvezde.

U ovom broju gosti lista bili su Vasko Popa, Duško Radović i Ivan Ivanji. Ivanji je pisao tekst o piscu Hajnrihu Belu, koji je te godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

“Ja sam ga upoznao pre dvadeset godina u Kelnu. Zamolio sam ga za intervju za list “Omladina” i dogovorio se s njim da se nađemo u bifeu železničke stanice. I tada je izgledao kao i sad: proćelav, malo poguren, niskog rasta, nekako siv i običan”, piše Ivanji o nemačkom nobelovcu.

Foto: Bratislav Nikolić/Nova.rs

Duško Radović je posvetio par rečenica o, u to vreme, popularnoj crnoj manekenki Tamari Džozef.

“Sestra pantera, ćerka antilope, zmija, cvet ili ptica?”, pita se naš čuveni pisac. TV i radijski autor.

Poslednji, peti broj, kao vodeću temu imao je “pakao droge” i beogradske narkomane:
“Do droga se danas u Beogradu lako dolazi. Narkomani se obično skupljaju u poslastičarnici ‘Kod konja’ na Trgu republike”, piše u opsežnoj analizi pošasti koja je tek počela da dolazi u naše krajeve.

A za ovaj broj lista su pisali reditelj Srđan Karanović, TV autor Slobodan Novaković i pisac Brana Petrović. Radomir Putnik je analizirao predstavu sa Bitefa “San letnje noći”, a umetnica Katalin Ladik je pričala u intervjuu o lošem položaju žena.

Foto: Bratislav Nikolić/Nova.rs

“Devedeset devet odsto svojih dana moram da se oblačim, da se ponašam, da živim po pravilima koja su izmislili muškarci”, žali se ona.

“Neda je uspela” glasi naslov kratkog teksta o našoj nikad prežaljenoj glumici Nedi Arnerić, i njenoj uspešnoj karijeri na zapadu početkom 70-ih: “U našoj kinematografiji za Nedu su bile rezervisane uloge naivnih, mladih devojaka, u inostranom filmu Neda, međutim, dobija druge karakteristike”, piše u članku.

Dokaz da je časopis naprasno i bez najave prestao da izlazi, da peti broj nije pravljen kao poslednji, je da je baš u njemu objavljen oglas za “Fotoreporetere-amatere” koji bi redakciji slali svoje zanimljive fotografije. Kako god, iako je izašlo samo pet brojeva, ovo je vredan dokument jednog vremena, tadašnjeg načina života, sistema vrednosti i duha epohe. Nedeljnik “Gazeta” će, ako ništa drugo, ostati kao fenomen zbog svog kratkog veka – trajao je samo mesec dana.

Bonus video: Izložba Vuka Vidora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar