Kevin Spejsi Foto: EPA/DANIEL JOUBERT

Pre pet godina, holivudska zvezda Kevin Spejsi optužen je za seksualni napad. Krajem juna ponovo će se naći pred sudom da se suoči sa optužbama. Za nemački list "Cajt" prvi put govori o svom životu posle skandala.

Dogovorili smo se da se nađemo rano ujutru, u 8:30, u malom parku koji se pruža duž unutrašnje luke Baltimora, grada koji on naziva svojim domom. Provešće ovaj dan pokazujući mi svoj život, svoja utočišta, dom u kome živi („rupa od 6 miliona dolara u Baltimoru“ na obali, kako je “Dejli mejl” nazvao njegovu kuću i to objavio). Prva je subota u maju. Pedaline u obliku zmajeva klate se u talasima pored blistavih belih jahti, nebodera u centru grada koji se uzdižu preko vode. Iz daljine vidim čoveka u belom kardiganu, šortsu na plavo-bele pruge i šarenim čarapama kako se spušta niz brdo iza psa. U početku sam pomislila da je možda turista, ali onda sam ga prepoznala, piše novinarka “Cajta”.

„Oh, kako divan dan!“ kaže Kevin Spejsi (63) u znak pozdrava.

Lice mu izgleda malo okruglije i naboranije nego što je bilo. Umorno žmiri u duboko plavo nebo i stavlja naočare za sunce. To je dan krunisanja kralja Čarlsa u Engleskoj i Spejsi je ustao u pet ujutro da bi gledao ceremoniju na televiziji. „U životu sam igrao dva kralja“, kaže on. „Hteo sam da vidim kako izgleda pravo krunisanje.” Osim toga, kaže on, poznaje Čarlsa već duže vreme i veoma ga poštuje.

Kevin Spacey, Kevin Spejsi
Foto: EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO

Skida s povoca Bostona, crvenkasto-braon anatolskog ovčara. „Hajde!“ podstiče psa da odjuri. „Je li to sve što znaš?“ Usvojio ga je tokom posete Bostonu pre 10 godina, ubrzo nakon napada na tampošnjem maratonu. Od tada ga je vodio sa sobom kad god je mogao. U Londonu, gde još uvek ima stan u blizini „Old Vic“ teatra, gde je bio umetnički direktor od 2004. do 2015. Pas je takođe bio sa njim u Njujorku, gde je bio na sudu za seksualne napade i na kraju oslobođen u oktobru.

Pet ili šest drugih vlasnika pasa prolaze i pozdravljaju njih dvojicu uz neobaveznu familijarnost prijatelja. Spejsi je bio sa njima prethodne večeri na piću u pivari, zajedno sa svojim kućnim ljubimcima. Vlasnici pasa se takođe sastaju na džez koncertima, pab kvizovima i na kuglanju, za šta su čak osnovali i sopstvenu ligu pod nazivom „Doggy Style“.

Prilično je važan trenutak za posetu Spejsiju. On je najpoznatiji čovek koji je optužen kao deo pokreta #MeToo, a trebalo bi da se poslednji put pojavi pred sudom krajem juna zbog optužbi koje su podignute protiv njega. Četvoronedeljno suđenje će se održati u Londonu, a on se suočava sa 12 tačaka: četvorica muškaraca su ga optužila za seksualni napad, a dvojica tvrde da su imali seks bez pristanka s njim. Navodni incidenti dogodili su se između 2001. i 2013. Spejsi je negirao optužbe i izjasnio se da nije kriv po svim tačkama.

Ako Spejsi bude osuđen u Londonu, mogao bi da se suoči sa zatvorskom kaznom. Ali ako se proglasi nevinim, on bi zvanično bio nevin čovek, i to bi bio trenutak na koji je čekao više od pet godina. Mogao bi čak i da ima veliki povratak sličan onom koji je imao Džoni Dep, koga je bivša supruga Amber Herd optužila za nasilje u porodici, ali je pobedio na sudu protiv nje kada je tužio za klevetu. Depov novi film nedavno je debitovao na Filmskom festivalu u Kanu uz ovacije.

Kevin Spejsi Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

To je prvi put za pet godina da je Spejsi pustio novinara u svoj život. Najveće novine i televizijske kuće u Sjedinjenim Državama su tražile intervjue, kaže njegov menadžer, ali su do sada svi odbijeni. On želi da ispriča svoju stranu priče, dodaje menadžer, ali rizik je jednostavno prevelik da će biti pogrešno shvaćen ili netačno prikazan. Njegovi advokati su takođe zabrinuti da bi sve što kaže moglo biti upotrebljeno protiv njega na suđenju u Londonu. Dakle, slažemo se oko osnovnog pravila: nećemo govoriti o konkretnim optužbama sa kojima se suočava.

Sve je počelo u subotu, 28. oktobra 2017. Spejsi je odleteo u Los Anđeles na nekoliko sastanaka i da zajedno sa režiserom Ridlijem Skotom pogleda svoj novi film „Sav novac sveta“. Spejsi je glumio tajkuna Džej Pola Getija, a trejler se već prikazivao u bioskopima širom zemlje. Tri nedelje ranije, „Njujorker“ i „Njujork Tajms“ objavili su priču da je filmski producent Harvi Vajnštajn decenijama seksualno zlostavljao glumice. Heštag #MeToo kružio je svetom, a novine su svakodnevno bile pune novih slučajeva seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja. Novinarka “BuzzFeed-a” poslala je Spejsijevoj publicistkinji mejl sa pitanjima o mogućem seksualnom napadu i zvala je nekoliko puta, ali ona je bila na odmoru i videla je reporterkine poruke tek sledećeg dana.

U nedelju se na „BuzzFeed-u“ pojavio članak pod naslovom: „Glumac Entoni Rap: Kevin Spejsi me je seksualno napao kada sam imao 14 godina”. U članku, 46-godišnji Rap je optužio Spejsija da ga je podigao, stavio na krevet i popeo se na njega 1986. Muzičar Evan Lovenštajn se seća da je Spejsi plakao kada su razgovarali telefonom. „Mogao sam da osetim da se toliko uplašio. Kasnije, u drugom razgovoru, razmatrali su Rapove optužbe iz svakog ugla. „Rekao je: ne bih se sećao ovoga da sam bio pijan. Da li sam ovo uradio kada sam bio pijan?“
Članak “BuzzFeed-a” pokrenuo je dan pun hitnih sastanaka – sa advokatima, sa njegovim publicistom, sa izvršnim direktorom Netfliks-a. Mišljenja su se razlikovala u tome da li Spejsi treba da da izjavu ili ne. Činilo se da sam Spejsi nije odmah shvatio koliko bi optužba mogla biti eksplozivna. „Ono čega se verovatno više od svega plašio je da će mu ovo uništiti masku o njegovoj seksualnosti“, kaže Lovenštajn. U to vreme Spejsi je razmišljao o autovanju, ali nije našao snage u sebi da to uradi. Negirao je glasine da je gej.

Tog ponedeljka, Spejsi je na Tviteru objavio izjavu po savetu svog publiciste: „Iskreno, ne sećam se tog susreta, bilo je to pre više od 30 godina. Ali da sam se tada ponašao kako on opisuje, dugujem mu najiskrenije izvinjenje za ono što bi bilo krajnje neprikladno pijano ponašanje. […] Ova priča me je ohrabrila da se pozabavim drugim stvarima u svom životu. […] Voleo sam i imao romantične susrete sa muškarcima tokom svog života, i sada biram da živim kao gej muškarac.“

Izjava je izazvala buru kritika na internetu. Prvi deo je naširoko tumačen kao priznanje, dok je drugi deo viđen kao pokušaj odvraćanja pažnje od stvarnog skandala. Ogorčeni glumci i aktivisti napisali su da je njegova izjava povezala homoseksualnost sa pedofilijom. „Odmah sam video posledice“, kaže Lovenštajn. „Tokom 48 sati izgubio je sve.“ U sredu su Netfliks i producentska kuća MRC objavili da će snimanje „House of Cards“ biti obustavljeno kako bi se optužbe mogle istražiti.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

U četvrtak se na sajtu “Si-En-Ena” pojavio članak u kojem je osam muškaraca tvrdilo da je Spejsi stvorio toksično radno okruženje na snimanju serije „House of Cards“. Na jednom mestu asistent produkcije ga je optužio da je dirao svoje genitalije. Spejsijev publicista i njegova agencija CAA objavili su da prekidaju vezu sa glumcem. Lovenštajn i Spejsi su zajedno odleteli u Arizonu, gde se Spejsi prijavio na kliniku poznatu po lečenju seksualne zavisnosti. Bila je to ista klinika na kojoj se lečio Harvi Vajnštajn. „To je bio najtiši let na kome smo ikada zajedno bili“, priseća se Lovenštajn.

Skotland Jard u Engleskoj pokrenuo je u petak istragu jer je 32-godišnji muškarac podneo krivičnu prijavu, preneo je “San”. Prema navodima, muškarac je pušio travu sa Spejsijem 2008. godine i zaspao. Kada se probudio, tvrdi čovek, Spejsi mu je pružio oralni seks.

Netfliks i MRC su tada objavili da više neće raditi sa Spejsijem na „Kući od karata“. (Scenario za poslednju sezonu je promenjen, a Spejsijev lik Frenk Andervud je umro. MRC je kao rezultat toga tužio glumca za odštetu od 31 milion dolara.) Spejsijev film, pod nazivom „Gore“, koji je već bio u postprodukciji, Netfliks je odložio. Reditelj Ridli Skot takođe je doneo odluku da prestane da radi sa Spejsijem. Njegove scene u „Sav novac sveta“ ponovo su snimljene sa drugim glumcem. Spejsi, koji se smatra jednim od najboljih glumaca na svetu, do tog trenutka, je izbrisan.

Kevin Spejsi Foto:unCrazed / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Tokom ovog perioda i u narednim nedeljama, u javnost je izašao čitav niz muškaraca sa novim optužbama protiv Spejsija. Na Fejsbuku, meksički glumac Roberto Kavazos, koji je radio sa Spejsijem u „Old Vic“ teatru u Londonu, napisao je: „Mnogo nas je sa pričom o Kevinu Spejsiju. Čini se da je jedini uslov bio da budeš muškarac mlađi od 30 godina kako bi gospodin Spejsi mogao slobodno da dodirne nekog od nas“. 19-godišnji britanski barmen rekao je za “San” da mu se Spejsi prikazao nag, a zatim mu dao skupi švajcarski sat. Glumac Toni Montana opisao je za „USA Today“ kako ga je Spejsi zgrabio za genitalije 2003. u baru u Los Anđelesu. Glumac Hari Drajfus napisao je za “BuzzFeed” da je, kada je imao 18 godina bio u Spejsijevoj kući u Londonu, gde mu je ovaj nekoliko puta dodirnuo butinu, a zatim opipao genitalije.

U SAD su optužbe dovele do tri optužnice. Optužbe Entonija Rapa išle su na suđenje u Njujorku, gde je porota odlučila u Spejsijevu korist. Druga dva slučaja u Los Anđelesu i Nantuketu su odbačena, prvi jer je navodna žrtva umrla, drugi zato što je glavni svedok odlučio da ne svedoči. Sada se Spejsi suočava sa suđenjem u Londonu, gde će optužbe iz Britanije ići na sud…

Sutra na našem portalu čitajte nastavak ispovesti Kevina Spejsija

Bonus video: Gvinet Paltrou – omražena kraljica Holivuda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar