Foto: Milena Arsenić

Hartefaktova predstava „Naš sin“ Patrika Lazića učestvovala je od 1. do 6. maja na 20. Međunarodnom festivalu kvir pozorišta u Dablinu, gde je odigrana čak osam puta, a gledao ju je i Roderic O' Gorman, irski ministar za jednakost i integraciju .

Pored autorskog projekta Patrika Lazića, jednog od najdarovitijih reditelja mlađe generacije, na Festivalu su izvedene još 22 predstave iz raznih delova sveta. „Naš sin“ je izveden na srpskom jeziku s titlovima na engleskom tako da ju je gledala kako lokalna publika, tako i mnogobrojna manjina u Irskoj s nekadašnjeg prostora zajedničkog jezika.

Festival u Dablinu ima veliki značaj kako za irsku pozorišnu i kvir zajednicu, tako i za međunarodnu. Ovo je jedan od najvećih festivala tog tipa na svetu. Teme kojima posvećuje pažnju su relevantne za prihvatanje i razumevanje manjinske kulture, pri tom pružajući platformu umetnicima i pozorištima širom sveta da predstave svoj rad u dve nedelje trajanja festivala.

Reditelj predstave Patrik Lazić izrazio je zadovoljstvo povodom gostovanja „Našeg sina“ na festivalu u Dablinu i tom prilikom izjavio:

„Srećni smo, jer ovo ne samo da je prva predstava na srpskom jeziku na ovom festivalu, nego izgleda generalno u Irskoj. Sretali smo ljude iz Srbije, Hrvatske i niko se od njih ne seća da su imali priliku da gledaju predstavu na našim jezicima. Neću da generalizujem, ali vlada velika dominacija engleskog jezika i nepoverenje prema titlovima. Drago mi je da smo ovim gostovanjem pomerili tu granicu barem malo i nadam se da će ovaj festival nakon nas sigurno biti otvoreniji za strane produkcije jer su Irci jako dobro prihvatili predstavu. Svakim danom smo imali sve više publike, ovde je preporuka “od usta do usta” jako važna. Na prvom igranju bio je prisutan i irski ministar, a da nismo imali pojma. Sam je kupio kartu i došao, nije postojao nikakav protokol“, izjavio je Patrik Lazić.

Foto: Milena Arsenić

“Naš sin” je deo redovnog repertoara Hartefakt Kuće, a na regionalnim gostovanjima je već postigao zapaženi uspeh. Na Međunarodnom festivalu glumca “Zaplet14” u Banja Luci, glavna glumica Dragana Varagić dobila je priznanje za najbolju glumicu na festivalu. Prema izboru pozorišnih kritičara, predstava je proglašena za jednu od najboljih u 2022. godini. Nakon Dablina, komad nastavlja svoje putovanje, pa će publika u Temišvaru 28. maja biti u prilici da uživa u ovoj intimističkoj priči i glumačkim bravurama troje sjajnih glumaca na evro-regionalnom teatarskom festivalu TESZT.
Pored Varagić, igraju Amar Ćorović i Aleksandar Đinđić.

Gostovanje predstave „Naš sin“ u Dablinu realizovano je uz podršku platforme Serbia Creates, kao i kroz podršku Evropske Unije koju implementira Goethe-Institut.

Bonus video: Dragana Varagić o predstavi „Naš sin“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar