Margita Stefanović na koncertu Ekatarine II 1983. Foto: Goranka Matić

Na današnji dan 2002. u Beogradu je u 44. godini preminula Margita Stefanović, klavijaturistkinja legendarne grupe EKV.

Magi je bila jedna od najtalentovanijih klasičnih pijanistkinja (srednju muzičku školu završila je sa Ivom Pogorelićem i uz njega bila najzapaženija u klasi), ali je prekretnicu u njenoj muzičkoj orijentaciji bio odlazak na koncert tek formiranog benda Milana Mladenovića, Katarina II, i krajem 1982. godine postaje njihov član, kao prva i dugo vremena jedina rok klavijaturistkinja tadašnje domaće scene, piše „Headliner“.

Duge crne kose i neverovatne harizme, bila je ikona rokenrola osamdesetih. Prozvana je crnom princezom, a najveću popularnost stekla je kao članica EKV-a.

Posle smrti frontmena EKV Milana Mladenovića i raspada benda, Margita je krajem 1994. osnovala grupu Kurajberi koja je uglavnom izvodila obrade i gostovala na albumima Glisersa, Ziona i Direktora, a 1995. godine, zajedno s grupom mladih beogradskih muzičara, formirala je bend EQV i objavila album pod nazivom “Ti si sav moj bol”, inspirisan poznatom pesmom Ekatarine Velike.

Za klavijaturama je nastupila i na nekoliko unplugged koncerata Električnog orgazma, a njen poslednji rad vezan je za pozorišnu predstavu “Kaput mrtvog čoveka” iz 2002. godine.

Poslednje godine života provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je na Infektivnoj klinici.

Bonus video: Dodela nagrade Milan Mladenovic Ani Ćurčin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare