Zdenko Kolar, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

- Objavili smo kompilaciju Greatest Hits Collection još u julu u izdanju Jugoton - Croatia Records, ali pošto nije bilo žive duše u gradu, rešili smo da sada uradimo promociju - kaže za Nova.rs čuveni bas gitarista Zdenko Kolar, koji je sa bubnjarem Dušanom Ristićem Ristom pre 35 godina osnovao bluz bend Zona B.

Na ovom izdanju su povezali tri i po decenije rada u 17 pesama, nešto novih, nešto starih koje su obradili i uradili potpuno nove verzije.

Ali, Zdenko kaže: „Ma nije to sve tako važno“.

Kako, bre, nije važno, upitali smo ga. I dok se smeje, pokušava da nam objasni, da jeste ali nije važno jer Zona B je i bez medijske podrške opstala svih ovih godina i imala svoje verne fanove. One koji jednostavno vole i žive bluz.

– Doživeli smo da izdamo najzad jednu pravu kompilaciju, sublimat svog decenijskog rada. Na njoj su čak objavljeni i naši prvi snimci sa RTS, ali smo ih preradili u novo ruho, sve su novi miksevi, ma sada su potpuno nove pesme. Brisali smo neka sola, snimali nova. Interesantno je da je tu pesma koju u isto vreme usnu harmoniku sviraju pokojni Ljuba Đorđević i živi Pera Džo. Ljuba je svirao na originalnoj verziji, a Pera je sada dosnimio i to zvuči fenomenalno. Verujte, sve pesme zvuče veoma interesantno – objašnjava Kolar.

Za ove tri i po decenije, Zona B je bila utočište legendama rokenrola, koji su bili ili povremeni članovi benda ili su gostovali na njihovim pesmama.

– Bend je i nastao iz te ljubavi prema bluzu. Za ovih 35 godina prošlo je dosta muzičara neke smo, nažalost, ispratili na onaj, nadam se bolji svet. Među njima su gitaristi Toma Rakijaš i Zoran Božinović, kao i Ljuba Đorđević koji je svirao usnu harmoniku.

Među članovima su bili i Jovan Lole Savić (danas poznatiji kao glumac, otac Viktora Savića), Vladimir Filipović, Dadi Stojanović…

Svi iz benda su vrhunski muzičari koji su ostvarili karijere kroz razne bendove. Pitali smo Zdenka zašto ih je bluz povezao i vezao.

– To je divna forma, pitka, i za publiku i za nas muzičare. Jednostavna kao i život. Samo čovek sebi može da iskomplikuje sve, a bluz je duša, esencija toga. Kada te on obuzme, kad ti klizi niz kičmu, kako što se to obično kaže, sve je malo nelagoda a i lepo ti je… To je život. Zato uvek kažem da se osećam privilegovanim što sviram bluz. Jer, kada bi čovek malo izanalizairao, sve što je nastalo u rokenrolu izašlo je iz bluza.

Sadašnji članovi benda pored Kolara, Ristića i Dušana Dude Bezuhe su Petar Zarija (vokal), i Pera Džo.

– Uživamo u onome što radimo i mislim da se to oseća. Na ovom novom albumu za koji je Duda Bezuha najviše bio zaslužan kao autor pesama, priključila nam se fenomenalna ekipa muzičara. Nikola Čuturilo nam je napisao jednu kompoziciju koja je jedina na srpskom jeziku i nije baš bluz, ali legla nam je za kraj.

A da li je Toma Zdravković, čiji je biografski film oduševio publiku, naš najpoznatiji bluzer, Zdenko je odgovorio:

– Pa načinu na koji je iznosio svoje pesme, po osećanju to jeste bluz. Nije to ta forma ali u osnovi jeste bluz, svaka setna pesma koja te tera da uradiš ili ne uradiš nešto drugačije, to je to. Bluz je život – rekao nam je Zdenko Kolar pre sutrašnje promocije kompilacije hitova Zone B u prostorijama Jugotona u Beogradu.

Na kraju razgvora, Zdenko Kolar je čitaocima Nove.rs poručio:

– Ne zaboravite da je život lep!

Bonus video: Koncert Zubina Mehte sa Beogradskom filharmonijom u Kolarčevoj zadužbini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar